Virtuaalihevonen - a SIM-game horse

R.I.P. Andunie BW

KRJ-I, VWY-II, YLA2
Kuollut 28.12.2014 † 31-vuotiaana


© noah.   

Photos © noah.

Andunie BW, "Niina"
welsh B, tamma, 133cm
VH14-022-0023
synt. 29.07.2011 (4v: 29.07.2012) oma, nyt 31v
tuoja & omistaja noah. (VRL-00224)
Re 60cm, Ko Vaativa B (koulupainotteinen)

Andunie BW tuli meille Blackwoodsiin Englannista. Tarkoitukseni oli hankkia meidän jalostussuunnitelmiin sopiva tamma, jolla potentiaalia Vaativalla tasolla kouluradoille, ja Niina on kyllä täyttänyt odotukset erinomaisesti. Tamma tottui Blackwoodsin menoon ja meininkiin jo ensimmäisen viikon aikana ja oli heti hyvää pataa muiden tammojen kanssa. Niina on pohjimmiltaan varsin sosiaalinen ja energinen pakkaus, aina pitäisi olla jotain tekemistä, ja aina tamma lähteekin innolla mukaan kaikkeen tekemiseen. Varsin miellyttävää seuraa, sillä tietää että Niina haluaa tehdä parhaansa, oltiin sitten maastoilemassa kahdestaan tai isoissa kansainvälisissä kisoissa. Tammalla on jo muutama jälkeläinen Blackwoodsissa ja Niina onkin antanut jokaiselle varsalleen hyvät lähtökohdat suoriutumiseen, jokainen tamman jälkeläisistä on joko perinyt luonteen tai emänsä koulupotentiaalin.

Hoidettaessa Niina on herkkä ja mukava. Tamma pitää erityisesti selän ja lapojen harjauksesta. Näitä toimenpiteitä joutuu suorittamaan kohtuullisen usein, sillä aina tarhasta tullessaan Niina on täysin kurassa, kelistä riippumatta. Yleensä myös siinä tapauksessa, jos joku on erehtynyt tammalle jättämään loimen päälle tarhaukseen. Niina puuhailee tarhassa sekä hoidettaessa omiaan, neidistä on kehkeytynyt varsinainen kahlekuningas riimujen, riimunnarujen sekä loimien poisottamisessa ja availemisessa. Niina yleensä tarhataan ilman mitään varusteita, tamma on sen verran kiltti, että se tulee mielellään takaisin talliin kun sitä vaan kutsuu. Niina tykkää miellyttää, joten tamma väistää nopeasti kun pyytää, ja pyrkiikin vähän ennakoimaan mitä teet. Lastattaessa Niina on aavistuksen hankala, sillä on ilmeisesti vähän traumoja jostain aikaisemmista lastaustilaisuuksista, mutta herkkujen ja rauhallisen hoitajan avulla tamma yleensä lähtee traileriin mukaan kohtuullisen vaivatta. Etenkin jos trailerissa on jo muuta seuraa.

Ratsastettaessa Niina on herkkä, mutta vaativa. Tamma tekee juuri, eikä melkein, niin kuin ratsastaja pyytää, ja saattaa tammamaisesti turhautua jos joku asia ei ole täysin selvä ensimmäisestä pyyntökerrasta lähtien. Niina saattaa hyvässä yhteistyömeiningissä myös vähän ennakoida liian paljon tekemisiä, joten ratsastajan tulee olla hyvin kuulolla siitä mitä tamma aikoo tehdä. Muuten ratsastaminen menee helposti kisailuksi ja molemmat, sekä ratsu että ratsastaja, yrittävät tehdä jotain omaansa. Niina osaa siis myös olla hankala, mutta yleensä sillä menee kokeneemmat ratsastajat, niin kaikki pysyvät tyytyväisenä. Tamma ei turhista hötkyile, maastossa se on luotettava, kuten myös pääasiassa uusissa tilanteissakin, ainakin tuttujen kanssa. Joskus esteillä Niinasta saattaa löytyä vähän turhan paljon vauhtia, mutta vauhdista huolimatta oikeilla avuilla tamman saa ainakin kuuntelemaan apuja. Hypyt saattavat kyllä toisinaan olla kohtuullisen suuria, eli kannattaa varautua etukäteen! Raippaa Niinan kanssa ei saa ottaa mukaan, tamma ei välitä siitä yhtään, ja jos ratsastaja näin erehtyy tekemään, voi olla varma, että tamman suoritus kentällä muistuttaa lähinnä aasin tai lehmän herkkyystasoista suoritusta. Niina pyrkii tällöin välttämään kaikkea mahdollista tekemistä, ja jos uskallat raippaa vielä käyttää, voi olla että tamma kieltäytyy edes liikkumasta.

Omapäisyyttä löytyy siis jonkun verran, mutta esiintymistaitoa ja koulupotentiaalia sitäkin enemmän. Hyvin mukava poni sille päälle sattuessaan ja oikean ratsastajan kohdalla.

Sukutaulu

Emälinja: Belli's Bronwen - Goff Ffransis.

i. Belli's Cadwalader
(wB, 135cm)
ii. Bach Cwmdwr
(wB, 135cm)
iii. Bach Yorath (wB, 136cm)
iie. Aderyn (wB, 134cm)
ie. Mordecai Aerona Alis
(wB, 135cm)
iei. Trystan Wyn (wB, 135cm)
iee. Blanchefort (wB, 135cm)
e. Belli's Bronwen
(wB, 135cm)
ei. Cadell Einion
(wB, 135cm)
eii. Tolstoy Leon (wB, 134cm)
eie. Cerri Amw Cwm (wB, 133cm)
ee. Goff Ffransis
(wB, 135cm)
eei. Trahaearn (wB, 136cm)
eee. Goff Ffiona (wB, 132cm)

Andunie BW on Blackwoodsin tuontitamma Englannista. Tamman suvusta löytyy hienoja kouluratsuja, sekä vähemmän menestyneitä harrasteponeja. Ensimmäisissä kahdessa sukupolvessa on pääasiassa kouluradoilla menestyneitä poneja, mutta jos sukua tutkittaisiin kolmannesta, tai neljännestä polvesta, huomattaisiin, että suurin osa poneista siellä onkin harrasteponeja. Niinan isä Belli's Cadwalader on Belliconwen siittolan kasvatteja. 135cm korkea kimo ori myytiin nuoruudessaan Saksaan kilpakäyttöön, jossa se saavuttikin useita voittoja Vaativa B -luokista. Kun ori täytti 15 vuotta, ja sen ratsastaja joutui ratsustaan luopumaan, ori palautui takaisin kasvattajalleen Skotlantiin. Tämän jälkeen Cadwalader on vaikuttanut pitkälti jalostusponina, ja se on jättänyt useita kouluradoilla pärjänneitä jälkeläisiä. Isänisä Bach Cwmdwr on nykyään edesmennyt, 135cm korkea kouluponi, joka kilpaili aikoinaan paljon show hunter-luokissa eri-ikäisten ratsastajien kanssa. Mustan orin maineikkaimpia saavutuksia ovat alle 10 vuotiaiden talutusluokkien voitot useina vuosina, sekä Show Hunter Welsh of the Year -palkinnot 90-luvulla. Cwmdwr toimi kilpaponin uransa lisäksi harrasteponina, ja auttoi monia aloittelevia ratsastajia kiinnostumaan kilpailemisesta. Luonteeltaan ori oli kuuliainen ja tykkäsi tehdä töitä, ihanneponi nuorille ratsastajille. Bach Yorath on kouluradoilla kivasti pärjännyt kimo welshponiori, jonka säkäkorkeudeksi on mitattu 136cm. Yorath jätti aikanaan paljon menestyneitä jälkeläisiä, eli se oli hyvin suosittu jalostusponi, vaikka kilpanäyttöä sillä ei ollut erityisen paljoa. Ori on kilpaillut muutamissa kilpailuissa, mutta pärjäsi kuitenkin näissä varsin hyvin. Aderyn on uransa siitosammana tehnyt 134cm korkea rautias ponitamma, jonka jälkeläiset ovat menestyneet vaihtelevasti eri lajeissa. Tammalla on kilpailtu esteillä, mutta suurimman osan ajasta se toimi kouluponina pienille omistajilleen. Hyväluonteinen tamma periyttää vahvasti kilttiä luonnettaan eteenpäin.

Mordecai Aerona Alis on myös 135cm korkea welshponi. Kimo tamma kilpaili pääasiassa Saksassa eritasoisilla kouluradoilla, mutta tiettävästi sillä on tuloksia myös Ranskasta ja Itävalloista. Tamma on palkittu useassa maassa rakennearvosteluissa ja jälkeläistensä suoritusten perusteella. Mordecai on kantakirjattu useassa maassa ja tamma on palkittu muotovalion arvonimellä. Tamman isä Trystan Wyn on mustaa väriä edustava harrasteponi. Trystan viettää nykyään eläkepäiviä pitkän ratsastuskoulu-uran tehneenä, mutta oria käytettiin kohtuullisesti jalostuksessa myös ratsastuskoulutaustasta huolimatta. Suurin osa suosiosta lienee tullut Trystanin erittäin miellyttävästä luonteesta, sillä orin huomattiin jo varhaisessa vaiheessa periyttävän luonnetta eteenpäin. Sen lisäksi, että orin kanssa tulevat toimeen kaikentasoiset ja -kokoiset ratsastajat, joka lienee syy, miksi ratsastuskoululle jätettiin ori. Toista maata edustaa taas tamma Blanchefort. Nykyään edesmennyt tamma oli kipakka ja tomera luonteeltaan, ja se hoiti asiat suurella päättäväisyydellä. Blanchefort teki monipuolisen uran kisa- ja siitosponina, ja se tunnetaan edelleen muutaman welshponilinjan luonteen kipakkuuden periyttäjänä. Niinan sukuun luonnetta ei tainnut tältä tammalta juuri periytyä.

Belli's Bronwen on Niinan isän tavoin Belliconwen siittolan kasvatteja. 135cm korkea ruunikko welshponitamma kilpaili nuoruudessaan paljon Vaativalla tasolla kouluratsastuksessa, mutta se siirrettiin jo varhaisessa vaiheessa siitoskäyttöön. Tamma on periyttänyt jälkeläisilleen hienoa luonnettaan ja suorituskykyään. Osa tamman jälkeläisistä on sen lisäksi kantakirjattu useissa maissa ja palkittu rakennearvosteluissa hyvillä pisteillä. Bronwen itse ei ollut kovin kummoisen näköinen ponitamma, mutta luonteellaan se hurmasi kaikki. Cadell Einion on welshponiksi kohtuullisen tulisella luonteella varustettu pienikokoinen rautias ori. Jo vanhuuteen kuolleesta orista liikkuu edelleen legendoja, kuinka se ei pysynyt karsinassaan tai tarhassaan, jos sille päälle sattui, ja kuinka sen kanssa oli todella mielenkiintoista tehdä töitä; ori teki juuri niin kuin sitä huvitti, sillon kuin sitä huvitti. Hankalahkosta luonteestaan huolimatta Einion rakasti todella paljon esiintymistä, joten ori pisti aina kilpailuissa peliin 120% ja vähän lisää. Einionin menestys kouluradoilta on päätähuimaavaa; ori kilpaili kansainvälisellä tasolla jopa Yhdysvalloissa asti. Jälkeläisilleen ori onneksi on periyttänyt vain suorituskykyään ja potentiaalia vaativan tason kouluradoille, isänsä kaltaista luonnetta ei ole raportoitu olevan kenelläkään Einionin jälkeläisellä. Tolstoy Leon on kimo welshponiori, joka kilpaili pääasiassa Englannissa ja Saksassa Show Hunter luokissa. Orille ehti syntyä muutama jälkeläinen ennen Leonin ruunausta, joten kohtuullisen harvinainen nimi nykyisin welshponisuvuissa. Leon menestyi hyvin eri-ikäisten ratsastajien kanssa erityisesti Englannissa. Cerri Amw Cwm on Australialaista welshponisukua edustava pienikokoinen tamma. Cerri tuotiin synnyinmaastaan Australiasta kymmenvuotiaana Englantiin welshponisiittolan siitostammaksi, ja Englannissa tamma vietti lopun elämäänsä kilpaillen ja siitosuraa tehden. Hyväluonteisen tamman jälkeläiset on erityisesti palkittu kouluradoilla ja rakennearvosteluissa.

Goff Ffransis, 135cm korkea kimo welshponitamma, kilpaili vanhaan ikään asti Show Hunter luokissa Englannissa, kunnes siirtyi ratsastustallille opetushevoseksi. Tammalla on vain muutama jälkeläinen, joista osa jäi samalle ponitallille tuntitöihin, ja muutamat siirrettiin kilpatalleille kilpailutettaviksi. Ffransiksen jälkeläiset on palkittu niiden suoritusten perusteella, kisatallille päätyneistä varsoista kasvoi hienoja valjakko- ja kouluponeja, joista toisia näkee edelleen welshponien suvuissa ympäri maailmaa. Trahaearn on nimestään huolimatta kohtuullisen helppoluonteinen ori. Ori tunnetaan parhaiten kouluradoilta, sillä sen nimi on varmasti jäänyt monen kilpailutoimitsijan mieleen. Viimeisinä kisavuosinaan ori kilpailikin Trae-nimellä, ja hyvällä menestyksellä kilpailikin. Trahaearnilla ei ole kuin muutamia jälkeläisiä, mutta kaikki ovat osoittautuneet hyviksi harrasteponeiksi. Goff Ffiona on rautias pikkutamma, jolla on vain muutamia jälkeläisiä, mutta ne muutamat sitäkin menestyneempiä. Ffiona itse kilpaili vain kourallisessa kilpailuja, ja tällöinkin usein pienten ratsastajien luokissa, joissa palkittiin ratsastajat suoritusten sijaan. Ffionan jalostuskäyttö oli kuitenkin perusteltua, sillä tamma polveutuu erinomaisesta kilpaponisuvusta, ja jalostuskäyttö onkin osoittautunut kannattavaksi. Ffionan harvat jälkeläiset nimittäin ovat menestyneet erinomaisesti omissa painotuslajeissaan.

Jälkeläiset

15.10.2013 wpb-t. Blackwoods Halo, i. Blackwoods Erebor (om. noah)
03.01.2014 wpb-t. Blackwoods Elbereth, i. Blackwoods Erebor (om. Adina)
20.01.2014 wpb-o. Blackwoods Grayson, i. Spellbound (om. noah)
04.02.2014 wB-t. Blackwoods Renee, i. Ponterwyd Suncatcher (om. josh VRL-00139, Littlebury)
20.03.2014 wpb-o. Blackwoods Livingston, i. Walterson Romanoff (om. Oldsfell)
10.06.2014 wpb-o. Blackwoods Anduril, i. Broadcast Blues (om. noah)
01.07.2014 wpb-t. Blackwoods Aiko, i. Aventur von Cassini (om. Tidaholms)

Tulokset

Allaoleviin taulukkoihin merkitään ainoastaan sijoitukset!
KRJ sijoitukset: 41 kpl (26)
ERJ sijoitukset: 12 kpl (9)

YLA:n laatuarvostelu 20.06.2014 tilaisuus - YLA2 palkinto
23,5 (15+8,5) - 29 (17+12) - 14 - 17 - 4 = 87,5p / YLA2

VWY:n laatuarvostelu 15.06.2014 tilaisuus - VWY-II palkinto
7 + 5 + 6 + 21 + 5 = 44p. VWY-II

KRJ:n laatuarvostelu 15.06.2014 tilaisuus - KRJ-I palkinto
21 (7+7+7) - 40 - 25 - 10 - 8 = 104 p. KRJ-I

Koulukilpailut

Pvm Paikka (KRJ/villi) palkinnot ja arvonimet Luokka - Tulos
06.02.2014 YT Tackleberry (KRJ) Vaativa B - 1/40
07.02.2014 YT Tackleberry (KRJ) Helppo A - 5/40
07.02.2014 Koston Suomenhevoset (KRJ) Helppo B - 1/50
07.02.2014 Koston Suomenhevoset (KRJ) Helppo B - 2/40
09.02.2014 Fiktio (KRJ) Helppo C - 2/40
10.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo C - 2/40
10.02.2014 YT Tackleberry (KRJ) Vaativa B - 2/40
10.02.2014 YT Tackleberry (KRJ) Helppo B - 4/50
10.02.2014 Kelokorven Suomenhevoset (KRJ) Helppo C - 1/50
11.02.2014 Fiktio (KRJ) Helppo C - 1/40
11.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Vaativa B - 6/49
11.02.2014 Littleness (KRJ) Vaativa B - 6/49
11.02.2014 Littleness (KRJ) Vaativa B - 2/49
12.02.2014 Koston Suomenhevoset (KRJ) Vaativa B - 1/50
12.02.2014 Lowland Stud (KRJ) Helppo A - 1/40
12.02.2014 Kelokorven Suomenhevoset (KRJ) Vaativa B - 5/50
12.02.2014 Mewian Welsh (KRJ) Vaativa B - 7/50
13.02.2014 Littleness (KRJ) Vaativa B - 4/49
13.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Vaativa B - 4/40
14.02.2014 Satulinna (KRJ) Vaativa B - 2/30
14.02.2014 Mewian Welsh (KRJ) Helppo B - 6/50
14.02.2014 Riiviöt (KRJ) Helppo A - 5/50
15.02.2014 Vannaha (KRJ) Helppo A - 5/30
15.02.2014 Vannaha (KRJ) Helppo A - 2/30
15.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo C - 5/40
16.02.2014 Vannaha (KRJ) Helppo A - 2/30
17.02.2014 Lowland Stud (KRJ) Vaativa B - 1/40
17.02.2014 Satulinna (KRJ) Vaativa B - 4/30
16.02.2014 Fiktio (KRJ) Helppo C - 6/40
17.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo C - 3/40
18.02.2014 Kuninkaankartanon Ratsutila (KRJ) Vaativa B - 4/30
18.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo C - 5/40
18.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Vaativa B - 1/40
19.02.2014 Mewian Welsh (KRJ) Vaativa B - 5/50
22.02.2014 Trushes (KRJ) Vaativa B - 2/30
23.02.2014 Trushes (KRJ) Vaativa B - 2/30
24.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo C - 6/40
24.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Vaativa B - 3/40
26.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo C - 4/40
27.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo C - 3/40
27.02.2014 Kadotetut Suomenhevoset (KRJ) Vaativa B - 1/30

Estekilpailut

Pvm Paikka (ERJ/villi) palkinnot ja arvonimet Luokka - Tulos
09.02.2014 KK Stewart (ERJ) 60cm - 5/30
15.02.2014 Hiprakka (ERJ) 50cm - 4/30
13.02.2014 Viehättävä (ERJ) 80cm - 2/50
14.02.2014 Viehättävä (ERJ) 80cm - 5/50
14.02.2014 Viehättävä (ERJ) 80cm - 3/50
19.02.2014 LAC (ERJ) 60cm - 2/40
19.02.2014 Brynhild (ERJ) 60cm - 3/40
20.02.2014 LAC (ERJ) 60cm - 1/40
20.02.2014 Hiprakka (ERJ) 50cm - 4/30
24.02.2014 Elm Ponies (ERJ) 60cm - 4/30
25.02.2014 LAC (ERJ) 60cm - 5/40
26.02.2014 Elm Ponies (ERJ) 60cm - 3/30

Päiväkirja ja valmennusmerkinnät

Alle listattuna päiväkirja ja valmennusmerkinnät päivämäärän mukaan (laskevassa järjestyksessä). Jos merkintä on valmennusmerkintä, kuvauksessa on kerrottu valmennuksen taso.

01.01.2014

Andunie BW aka Niina saapui tänään Blackwoodsiin welsh part bred jalostuksen kantatammaksi. Tammalla oli jo ennestään hienosti kilpailusijoituksia Englannista, mutta nyt Suomessa sen olisi tarkoitus aloittaa Vaativa B-tasolla kilpaileminen. Sukunsa perusteella Niinassa on kivasti potentiaalia, ja toivotaan, että tämä suvun potentiaali siirtyy myös tamman kautta sen jälkeläisiin. Luonteeltaan varsin lempeä Niina pitää seurasta ja tekemisestä, joten kisaponin elkeet ainakin on hallussa! Esiintymistaitoinen tamma tietää myös mitä haluaa ja yleensä työskenteleekin motivoituneesti sen eteen. Toivottavasti näemme tamman menestyvän kisakentillä ja mahdollisesti myös jalostuksessa. Tamman ensimmäinen jälkeläinen Blackwoods Halo ei ole vielä aloittanut kilpauraansa, mutta on osoittanut kivasti potentiaalia kouluradoille valmennusten perusteella.

28.02.2014

Niina on osoittautunut oivaksi hankinnaksi Blackwoodsin ponikantaa rikastuttamaan. Kivaluonteinen tamma on pärjännyt erinomaisesti koulu- sekä esteradoilla, kouluradoilla erityisesti jopa Vaativa B:n tason luokissa. Tammalla on tällä hetkellä 41 sijoitusta KRJ:n alaisuudesta ja 12 ERJ:stä. Tämän lisäksi Niinalla on muutama erittäin potentiaalinen jälkeläinen, joista yksi Blackwoods Halo, asustaa myös Blackwoodsissa. Halolla ainakin on ollut kivasti kisamenestystä, joten eiköhän näistä Niinan nuoremmistakin jälkeläisistä saada vielä kisaponeja aikaiseksi! Blackwoods Grayson varmaan aloittanee kisauransa piakkoin, joten Niinalle vielä muutama estesijoitus lisää niin yleisponi on valmis. Seuraavaksi tähtäämme Niinan kanssa laatuarvosteluihin, erityisesti KRJ:n ja VWY:n laatuarvostelut pidetään tavoitteena.

20.03.2014

Andunie BW siirretään täysipainoisesti siitoskäyttöön. Tamma on saavuttanut 41 sijoitusta KRJ:n alaisista kilpailuista, ja muutaman sijoituksen ERJ:n kilpailuista, joten tällä hetkellä tavoite on jalostaa yhtä hienoja welshponeja, kuin mitä tamman suvussa on ja mitä sen jälkeläiset ovat jo osoittaneet olevansa. Niinan päivittäiset rutiinit muuttuvat vähän, tarkoitus on edelleen jatkaa tamman kanssa valmentautumista, ainakin säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta pääpaino on varsottamisessa. Niinalla onkin tähän mennessä muutama todella hieno jälkeläinen, joten toivottavasti sama suuntaus jatkuu.

05.04.2014

Tänään otin Niinan rekisteripaperit esille ja rupesin selvittämään tamman sukuhistoriaa. Paljoa ei ollut tullut esille kun Niina ostettiin Englannista Blackwoodsiin, joten tutkimusmatka oli varsin mielenkiintoinen. Niinan suvusta löytyi paljon erittäin hyvin kouluradoilla pärjänneitä poneja, joista kahden ensimmäisen polven sukulaisista lisättiin esittely Niinan sivuille. Kolmannesta polvesta tammalta löytyi paljon harraste- ja kisaratsuja, ja neljännestä polvesta lähes pelkästään harraste- ja siitosponeja. Melkoisista yhdistelmistä on saatu aikaiseksi erittäin hyvin kilpailuissa pärjänneitä poneja, hienoa jalostustyötä koko suvun ponien kasvattajilta!

11.04.2014

Kävimme Niinan kanssa tänään pitkällä maastolenkillä Blackwoodsin maastoissa. Tamma on ollut valmennuskäytössä nuorilla ratsastajilla, ja nyt on tamman lepoviikko, joten tietysti ensimmäisenä lepopäivien jälkeen on leppoisa maastokävely. Niina sai mennä pitkin ohjin rennosti kävellen, kunnes siirryttiin rentoon raviin. Vähän matkan päästä käännyimme sänkipellolle ja Niinakin innostui laukkailemaan pukkien säestyksellä. Reissulla oli kyllä sekä ratsastajalla, että ratsulla varmasti hauskaa. Matkaa tehtiin tamman ehdoilla, tosin ei liian vapailla mielipiteillä, eli siitä puron ylittävästä puusillasta oli kyllä mentävä yli, vaikkei Niina ollut ihan samaa mieltä aluksi. Onneksi tamma rohkaisi mielensä ja käveli nopeasti sillan yli, niin päästiin jatkamaan matkaa. Kun reissu oli lopuillaan törmäsimme vielä muihin tuttuihin Blackwoodsilaisiin, joilla oli samanlaiset ajatukset maastoratsastelusta upeassa kevätkelissä; jatkettiin siitä sitten samaa matkaa rupatellen tallille. Ponit kyllä olivat rentoja reissuilun jälkeen, pitää useamminkin pitää pelkkiä maastoviikkoja tallilla!

15.04.2014

Niina kävi tänään eläinlääkärillä. Tamma ontui toista jalkaansa aamusta, joten otin heti yhteyttä eläinlääkäriin. Saimme onneksi ajan jo samalle päivälle, joten pakkasin tarvittavat tavarat, valmistelin tamman matkaa varten ja käytin tunnin Niinan suostuttelemiseksi traileriin. Onneksi tamma muisti että se on tehnyt saman suorituksen ennenkin kanssani, joten aikaa ei kulunut tuntia enempää kaikkine säätöineen ja tavaroiden siirtoineen. Eläinlääkärissä onneksi selvisi että Niina oli ilmeisesti venäyttänyt jalkansa vain, joten lääkkeeksi lepoa ja tarvittaessa uusi soitto eläinlääkärille, jos ei vaiva viikossa katoa. Tämän jälkeen taas suunta takaisin tallille, tammalle pinteli vielä jalkaan yöksi ja karsinan oveen lappu, että kaikki muistavat vähän varoa Niinan jalkaa.

18.04.2014

Onneksi tamman ontuminen on jo kadonnut, näin muutama päivä vamman huomaamisen ja tutkimisen jälkeen, kokonaan. Niina on ollut lepokuurilla viimepäivät ja tammaa on ulkoilutettu lähinnä taluttaen eilen ja tänään. Missä lie loukannut jalkansa, ainakaan perusteellinen tarhojen ja karsinan tutkiminen ei paljastanut mitään isoja kuoppia tai koloja, mihin poni olisi voinut jalkansa loukata. Kävimme toki 11. päivä Niinan kanssa maastolenkillä, mutta kuten normaaliin käytäntöön kuuluu, verryttelyt tehtiin molemmin puolin perusteellisesti ja jalat tutkittiin vielä maastolenkin jälkeen, kuten tavallista. Turha kai ongelmaa on miettiä sen enempää, kun vaiva näyttää kadonneen.

19.04.2014

Harjasin ja pesin Niinan tänään perusteellisesti. Meillä on edessä laatuarvostelutilaisuudet jossain vaiheessa, joten parempi pitää tamma puhtaana jo etukäteen. Vaikka tietäähän sen, että jos Niinan vie tarhaan, sieltä tulee takaisin niin kurainen tamma, ettei kuraisempaa shetlanninponiakaan pihatosta voi löytää. Ponin puunauksen lisäksi putsasin sen kaikki varusteet ja käytin tamman pikaisella kävelylenkillä tallia ympäröivissä maastoissa. Leppoisa lauantai-iltapäivä siis vietetty mukavan tamman seurassa, täytyy katsoa jos vielä muutamat treenit saisi seuraavien viikkojen aikana kehiteltyä, vaikka Niina alkaa olla jo pitkälti kilpailueläkkeellä ja siirretty siitostammaksi.

05.05.2014 Valmennus
VaB - noah.

Tänään on perinteinen valmennuspäivä Blackwoodsissa, joten Niinakin pääsee vihdoinkin taas töihin. Tammalla on ollut lomaa vähän viimeaikoina, mutta kyllä se siitostamman uransa ohella kerkeää valmentautumaan nuorempien ratsastajien kanssa. Olin jo verryttelemässä Niinaa kun valmentajamme saapui paikalle ja kertoi tämänkertaisen tehtävän olevan laukanvaihtoja. Aloitimme ensin tekemällä yksittäisiä laukanvaihtoja kiemurauralla, mutta koska Niina vastasi nätisti apuihini ja tunnuin myös itse olevan tehtävän tasalla, saatoimme aloittaa sarjalaukannostojen harjoittelemisen. Niinan kanssa ei olla kauheasti tehty pitkiä laukanvaihtosarjoja, joten tekemistä riittää. Aloitimme ensin laukanvaihdolla kerran neljään askeleeseen, jotta minäkin saan kiinni siitä mitä pitää tehdä. Valmentaja huomautti ohjieni pituudesta ja siitä, että jätän tamman turhan usein oman onnensa nojaan heittämällä ohjat tarkoituksettomasti eteenpäin. Yritin seuraavilla harjoituskerroilla kiinnittää erityistä huomiota tähän, mutta epäilen että suoritukseni jatkuivat samanlaisena. Valmentaja ei halunnut siirtyä vaativampien tehtävien pariin ennen, kuin hallitsisin itseni kunnolla ja ratsuni ei tarvitsisi arpoa mitä oikein yritän. Niinpä harjoittelimme samaa tehtävää valmennuksen loppuun asti erilaisilla variaatioilla. Valmentaja antoi neuvot vielä seuraavaa kertaa varten, ja kehoitti jatkamaan laukanvaihtojen harjoittelua myös muilla poneilla. Näihin tunnelmiin jäin vielä loppuverryttelemään tamman.

20.05.2014 Valmennus
VaB - noah.

Alkuverryttelyyni kuului tänään paljon ravi- ja käyntisiirtymisiä sekä paljon voltteja. Halusin, että Niina rupeaa kuuntelemaan minua paremmin, kuin mitä alkuverryttelyn ensihetkillä tamma oli tehnyt. Tänään valmennuksessa oli kuitenkin vuorossa pohkeenväistö ja laukanvaihtoharjoituksia. Valmentajan saavuttua aloitimme heti pohkeenväistöillä. Niina tuntui tahmealta pohkeelle, joten jouduin käyttämään napakasti raippaa. Tamma heilautti päänsä kipakasti ylös ja energisöityi vähän liikaakin. Pohkeenväistöt olivat sen jälkeen hyvin tehokkaita, mutta tuskin ollenkaan rentoja. Valmentaja neuvoi ottamaan vielä tähän väliin vähän ravityöskentelyä ennen kuin aloittaisimme laukanvaihtoharjoitukset. Laukanvaihdot sujuivat tälläkertaa yksittäisinä kohtuullisen hyvin, mitä nyt Niina edelleen tuntui kiukuttelevan sitä vastaan, että olin kehdannut käyttää raippaa hänen ylhäiselle takamukselleen. Keskustelimme muutamassa kohtaa siitä, minne suuntaan senhetkisen laukkatien kuuluisi jatkua, mutta loppujen lopuksi Niina oli valmennuksen päätyttyä hyvin kuulolla. Tällä kertaa onnistuimme jopa tekemään muutamat laukanvaihtopätkät, ensin kahden askeleen välein ja sitten joka askeleella. Huisia, miten nopeasti sitä voi kehittyä kun vain ratsastaa osaavilla poneilla osaavassa valmennuksessa.

28.12.2014 †

† Kuollut 28.12.2014 31-vuotiaana.

Andunie BW is a SIM-game horse!
Yhteydenotto / contact: E-mail
Photos © noah.


Blackwoods on virtuaalitalli, kaikki sivustolla oleva on allekirjoittaneen mielikuvituksen tuotetta! Blackwoods ei näy hakukoneissa. Otathan yhteyttä sähköpostitse, jos kysyttävää ilmenee?

Blackwoods is a SIM-game stable (virtual stable), everything at this site is the result of my imagination, and nothing happens for real. This site will not show in search. Contact me by e-mail if you have any questions.