Virtuaalihevonen - a SIM-game horse

VIR MVA Ch. Primo Virage x

KTK-I, XLA-I, YLA1, ERJ-I

© Deveron Stud      © Deveron Stud

Photos © Deveron Stud

Primo Virage x, "Vikke"
angloarabialainen täysiverinen (78,90%)
ori, 160cm (estepainotteinen)
VH14-034-0046
synt. 01.02.2014 (3v: 01.03.2014) oma, nyt 8v
kasvattaja elen (VRL-01863)
omistaja noah. (VRL-00224)
Re 150cm, Ko Helppo A

Vikke saapui tallille heti vieroitusajan kuluttua ja sen kouluttaminen hyväkäytöksiseksi herrasmieheksi alkoi jo lähes ensi päivästä alkaen. Orilla tuntui olevan kaikki vinossa, eikä uudelle kotitallille suostuttu tulemaan trailerista. Eikä puhuta laisinkaan siitä, mitä oli tapahtunut kun herra oli vielä kasvattajansa luona ja yritimme sitä lastata traileriin, jossa sillä oli seurana toinen vanhempi hevonen. Viken käytös muistutti hanakkaa ja erittäin itsepäistä shetlanninponia, joka jopa tallipihalla haarasi jalat harallaan taluttajia vastaan. Vanhetessaan ori on muuttunut leppoisemmaksi ja yhteistyökykyisemmäksi, alkaen muistuttamaan enemmän emäänsä. Nykyisin Vikkeä pystyy jo käsittelemään aivan helposti, mikäli on herran pitkäaikainen luottohenkilö.

Vikke ei luota kaikkiin eikä kaikkeen. Varsinkin alussa se ei luota hoitajaansa ollenkaan, mutta sitten kun molemmat ovat tulleet tutuiksi toisilleen alkavat asiatkin sujumaan hienosti. Ori ei tarvitse nykyisin enään yhtä taluttajaa enempää vierelleen siirtyessään paikasta toiseen ja jopa trailerimatkustaminen onnistuu hienosti. Orin luonne siis on laantunut ainakin käsittelyssä huomattavasti. Toisia hevosia kohtaan herra vähän kimpaantuu aina silloin tällöin, ja viihtyy isänsä tavoin omissa oloissaan, mutta luonteenpiirre ei silti aiheuta isoja ongelmia kilpailuissa / kotona / uusissa paikoissa. Vaikka hermostuneisuutta ehkä vähän kuitenkin löytyy kotioloja enemmän. Vikke elää ympäristönsä tavalla. Mikäli joku on hermostunut herran vierellä, hermostuneisuus tarttuu nopeasti itse hevoseen. Sama kilpailupaikoilla tai missä tahansa muualla paikassa. Kilpailuissa hermostuneisuutta voi pyrkiä rauhoittamaan omalla käyttäytymisellään ja sillä, että vie orin tottumaan paikkaan jo vähän normaalia aikaisemmin. Laitumella ja tarhassa Vikke pyrkii olemaan hiljaa ja ylväästi omissa oloissaan. Eikä muut sitä tule häiritsemään turhaan, sillä ainakin nuoremmat ja vilkkaammat ovat saaneet oriin ärtyneisyyden tuta, mikäli Vikke itse ei ole käynyt muita haastamassa mukaan leikkiin. Ei siis varsinaisesti vihainen tai ärtyisä hevonen, tykkää vain tehdä asiat oman mielensä mukaan, eikä siksi välttämättä muiden kiusauksesta pidä laisinkaan. Tarhataan yksin, vähän sivummalle kaikesta hälinästä. Talutettaessa Vikke kävelee nykyään hienosti taluttajan vierellä, kunhan taluttaja kävelee oriin vieressä, eikä roiku narussa. Silloin ori saattaa vähän hermostua taluttajaansa. Mikäli täysin uusi ihminen pääsee puikkoihin taluttamaan, Vikke käyttäytyy hermostuneemmin kuin tutun ihmisen kanssa.

Hoidettaessa ori on melko mukavakin. Ainakin tuttujen kanssa. Tuntemattomien kanssa ori saattaa vähän turhan innokkaasti väistellä hoitajaa ja harjaa, varsinkin satulointi ja suitsintatilanteessa. Tuttujen kanssa kaikki erikoisetkin toimenpiteet sujuvat, toiset niin että on vähän täytynyt yrittää suostutella herraa, mutta lopulta kuitenkin. Harjattaessa kannattaa laittaa kiinni, sillä utelias ori kun Vikke on, niin ovi ei kauaa pysy kiinni hoidettaessakaan. Suitsimisen kanssa kannattaa olla erittäin itsevarma ja tehdä se mitä on aloittanutkin. Jos keskeytät kesken kaiken, ori luulee että se voitti, eikä seuraava kerta onnistu edellistä paremmin, mutta tällä kertaa oriin tahdosta. Pitkään kestäneen käytöskoulun tuloksena Vikke ei liikahdakaan kun satuloit sitä, mikäli olet tuttu hoitaja. Se seisoo pitkähermoisesti paikallaan, ei pullistele eikä heiluttele häntäänsä ärtyneenä. Ystävällisyyttä ja oppimiskykyisyyttä oriilta siis löytyy.

Kuten on jo todettu, ori on erittäin oppimiskykyinen, vaikka toisinaan se ei haluaisi ensimmäisestä kerrasta koskaan uskoa että oikeasti pitäisi käyttäytyä toisella tavalla kuin se haluaisi. Näitä tilanteita olivat Viken varsaiässä esimerkiksi satulaan ja riimuun totutteleminen. Useampi tällainen kokeilusatula on enemmän tahi vähemmän rikki paikka paikoin kun Vikke ei pitänyt siitä. Kuitenkin Viken luonne tuntuu täysin muuttuvan kunhan se pääsee kentälle ja saa ratsastajan selkäänsä. Siitä tulee herkkä ja erittäin kuuntelevainen. Ja melko luottavainen sekä tottelevainenkin.

© Deveron Stud
Photos © Deveron Stud
Montaa kertaa ei ole oriilla ratsastettaessa tarvinnut ottaa raippaa tahi kannuksia mukaansa, saatika ainakaan käyttää niitä. Vaikka molemmat apuvälineet on ihan hyvä olla kuitenkin mukana. Ratsastajan tarvitsee vain antaa apunsa selkeästi ja kevyesti, niin ori on jo mielellään toteuttamassa tahtoasi. Toisinaan, mikäli ori on esimerkiksi uudessa paikassa, se saattaa vaatia vähän pidempiä ja vahvempia apuja, vakaampia toisin sanottuna, ettei se hermostuisi liikaa. Oriin askellus on nätin näköistä ja hyppytekniikka hyvää. Hyppykapasiteettikin nousee varsin korkealle tasolle juuri tekniikan takia, kunhan ratsastajakin osaa tehdä jotain mukana. Vikke siis vaatii kunnolla toimiakseen myös osaavan ratsastajan, joten automaatti se ei suinkaan ole. Varsinkin esteen jälkeen saa olla pidättämässä reilusti ettei ori karkaa käsistä innostuneena, sillä Viken ehdottomia lemppareita ovat korkeat esteet. Askelpituuskin kasvaa ihan reilusti kun mennään kovaa, joten uusintaradat täytyy ratsastajan suorittaa tarkasti ja moitteettomasti jotta onnistuisi ylläpitämään myös nopean vauhdin.

Kilpailutilanteessa Vikke on ympäristön hälinästä johtuen vähän hermostuneempi kuin yleensä. Mikäli siis oriin ympärillä pyörivät ihmiset ovat kaikki rauhallisia. Jos mikään ei tunnu onnistuvan kilpailuissa, saa syyttää ainoastaan hermostunutta ratsastajaa joka hermostuneisuudellaan on aiheuttanut myös oriin hermostumisen ja sen keskittymisen herpaantumisen. Muuten hälinä ei varsinkaan itse estesuorituksessa häiritse oria.

Sukutaulu

Isälinja: Primo Veyron - Smokescreen x - Just Kickin' x

i. Primo Veyron
(x, 160cm)
KTK-III
ii. Smokescreen x
(x, 155cm)
iii. Just Kickin' x (x [ox-xx], 155cm)
iie. Annalillia x (x [x 50%-x 75%], 160cm)
ie. Starfishin' x
(x, 155cm) XLA-II
iei. Cyberspace xx (xx, 164cm)
iee. Me & The Dolphins ox (ox, 150cm)
e. Jawda al Qismat
(ox PPA, 155cm)
estepainotteinen
ei. Abd-Al-Hamid ox
(PPA, 160cm)
eii. Abdul Hamid ox (PPA, evm)
eie. Wendeta ox (PPA, evm)
ee. Vestlé's Vaneza ox +
(PPA, 151cm)
eei. Vestle's Veintje ox (PPA, evm)
eee. Orotdré ox (PPA, evm)

Viken suku on kiva yhdistelmä puolalaisia arabilinjoja, sekä täysiveristä. Orin isä on Primo Veyron, 160cm korkea ruunikko ori, joka on palkittu III-kantakirjapalkinnolla. Veyronin arabiprosentti on 57,8125%. Ori on kilpaillut loistavalla menestyksellä niin korkeissa esteluokissa, kuin vähän matalammissakin, ja sillä on muutamia jälkeläisiä.

Isänisä Smokescreen x on 155cm korkea angoarabialainen täysiverinen, jonka arabiprosentti on 65,625%. Ori on kilpaillut paljon esteillä ja startannut jopa muutaman kerran kenttäkilpailuissa. Ranskalaissyntyisellä orilla on muutamia erittäin kivasti menestyneitä jälkeläisiä, joille kaikille on periytynyt isänsä hyppykyky.

Just Kickin' x on 155cm korkuinen 50% arabiveriprosentilla varustettu ori. Satunnaisesti esteillä ja kenttäradoilla menestynyt ori on saanut nimensä pohjimmiltaan luonteensa perusteella, sillä ori on tunnettu vikuri. Smokescreen onkin Just Kickin' orin ensimmäisiä jälkeläisiä, mutta sen jälkeen ori on saanut hyvin erityisesti esteillä menestyneitä jälkeläisiä lisää.

81,25% arabiverinen estetamma Annalillia on hyvin arabimainen anglo. Tamman arabiveriprosentti huitelee korkealla, ja tammaa onkin nähty eniten rakennearvosteluissa. Annalillia on palkittu I-palkinnolla arabien kantakirjassa, mutta on se vieraillut satunnaisesti myös 90-100cm luokissa päätyen myös toisinaan palkintosijoillekin.

Viken isän emän puolelta löytyy tamma Starfishin, joka on palkittu XLA-II palkinnolla täysiveristen laatuarvostelussa. 155cm korkea 50% arabiprosentin omaava tamma on kilpaillut erinomaisella menestyksellä korkeissa esteluokissa, ja se onkin nykyään pääasiassa siitostammana. Neitimäisen tamman ulkonäkö tuntuu periytyvän, mutta jälkeläisten luonteet vaihtelevat laajasti.

Cyberspace xx on kilpaillut nuorena jopa laukkaradoilla, mutta siirtyi huutokaupan kautta ratsupuolelle. 164cm korkea ori on pääasiassa kilpaillut pienissä esteluokissa, mutta sen uudelleenkoulutus on vielä kesken, joten sen odotetaan vielä valloittavan korkeat esteluokatkin. Orilta löytyy potentiaalia erityisesti kenttäradoille.

Hassunniminen tamma Me & The Dolphins ox on luonteeltaan kipakka ja ylpeä. Täysiverinen arabitamma on pääasiassa toiminut siitostammana, mutta löytyy siltä muutama n. 100cm luokan estestarttikin. 150cm korkealla arabitammalla on vain yksi tammajälkeläinen, Starfishin, joten tammalinjan jatkaminen on Viken isänemän vastuulla.

Kimo, estepainotteinen arabitamma Jawda al Qismat edustaa puolalaista arabisukua. Tamma on kilpaillut erinomaisella menestyksellä sekä kenttä, että esteratsastuskilpailuissa ja palkittu myös rakennearvosteluissa. Vikke on vielä tamman ainoa jälkeläinen, mutta toivottavasti tamman potentiaali huomataan myös jalostuksessa!

Abd-al-Hamid on pääasiassa arabien show-kilpailuissa In-Hand ja Dressage-luokissa kilpaillut puolalainen arabiori. Korkeutta näyttävältä ruunikolta orilta löytyy 160cm verran ja jälkeläisiä muutamia kappaleita. Molemmat orin jälkeläisistä ovat kivasti eri lajeissa menestyneitä, ja ori vaikuttaa edelleen al Qismatin arabitallilla.

Abd-al-Hamidin vanhemmista on kovin vähän tietoa, mutta molemmat, sekä Abdul Hamid ja Wendeta vaikuttavat Abd-al-Hamidin kasvattajan Badi'Ah Pure Polish Arabs luona. Talli sijaitsee Puolassa. Molemmat vanhemmista ovat kilpailleet kohtuullisella menestyksellä erityisesti arabien show-kilpailuissa.

Vestle's Vaneza+ on myös al Qismatissa vaikuttava puolalainen arabi. 151cm korkea ruunikko arabitamma on kilpaillut pääasiassa arabien show-kilpailuissa In-Hand luokissa, sekä puolalaiselle arabille epätyypillisesti myös egyptiläistä verilinjaa edustavien arabien pääkisassa Most Classic Head-kilpailussa. Vaneza on palkittu Legion of Merit arvonimellä (+) AHACin kilpailuissa.

Vestle's Vanezan jälkeläiset ovat kilpailleet satunnaisella menestyksellä eri lajeissa. Tamman vanhemmista ei kuitenkaan ole juuri tietoa. Molemmat, Vestle's Veintje ja Orotdré asuvat Puolassa, tallilla, josta Vaneza itsekin on tullut Rifiuti Arabiansin kautta. Vestle's Veintje on myös saman kasvattajan kasvatteja, ja kilpaillut show-kilpailuissa satunnaisesti.

Jälkeläiset

26.03.2014 wpb-t. Blackwoods Blue Patron, e. Croy Beychevelle LAC (om. Hillamäki)
20.05.2014 x-t. Zelena Ring x, e. Zircon Ring xx (om. Stableyard)
22.05.2014 wpb-o. Blackwoods Haliax, e. Blackwoods Bashful (om. noah)
24.07.2014 brp-t. Blackwoods Caleuche, e. Blackwoods Bashful (om Alaera A)
06.10.2014 drp-t. Fifth Avalon Glow, e. Fifth Aureliya (om. Fifth Bridge Ponies)
02.04.2014 wpb-t. Fanw, e. Bychan Farren
01.12.2014 x-t. Rosette LAC x, e. Primo Chantal x

Tulokset

Allaoleviin taulukkoihin merkitään ainoastaan sijoitukset!
ERJ sijoitukset: kpl ()
KERJ sijoitukset: kpl ()

Esteratsastusjaoksen laatuarvostelun 28.02.2015 tilaisuus - ERJ-I palkinto
(7 + 43 + 15,5 + 20 + 15 = 100,5 p.) ERJ I

Yleislaatuarvostelun 25.10.2014 tilaisuus - YLA1 palkinto
34 (18+16) - 27 (21+6) - 17 - 16 - 4 = 98p / YLA1

Täysiveristen laatuarvostelun 15.09.2014 tilaisuus - XLA-I palkinto
25 + 19 + 26 + 25 + 11 = 106p XLA-I

Virtuaalisen Hevoskantakirjan syyskuun tilaisuus 15.09.2014 - KTK-I palkinto
21 - 20 - 20 - 20 = 81p., KTK-I
- Hyvä pitkä kaula. Sopusuhtainen runko. Ej:t näyttää olevan hieman supussa.

VIR MVA Ch.-arvonimi myönnetty 12.08.2014.

NJ-Näyttelyt

Pvm Paikka (NJ) - tulos (lk. tuomari, BIS tuomari) Luokka
14.05.2014 Jindabyne (NJ) - BIS2, MVA-sert (Hilppa, K.J) Harvinaiset hevoset
04.06.2014 Stableyard (NJ) - LKV2, irtoSERT (Vibaja, Vibaja) x-orit
02.07.2014 Special Ring (NJ) - LKV2, irtoSERT (Vibaja, Vibaja) x-orit
29.07.2014 Special Ring (NJ) - BIS3, MVA-sert (Vibaja, Vibaja) x-orit

Estekilpailut

Pvm Paikka (ERJ/villi) palkinnot ja arvonimet Luokka - Tulos
30.04.2014 Solo (Helmikuun ERJ Cup) 140cm - 6/339
30.06.2014 Pirunkorpi (Kesäkuun ERJ Cup) 150cm - 29/367
30.08.2014 Dark Side Trakehners (Elokuun ERJ Cup) 140cm - 15/175
24.03.2014 Whispering Heaven (ERJ) 140cm - 1/30
02.04.2014 Kirbera (ERJ) 150cm - 2/30
04.04.2014 Kirbera (ERJ) 150cm - 3/30
05.04.2014 Kirbera (ERJ) 150cm - 3/30
07.04.2014 Kirbera (ERJ) 150cm - 4/30
07.04.2014 Gestüt Silbreiche (ERJ) 130cm - 5/30
08.04.2014 Kirbera (ERJ) 150cm - 1/30
09.04.2014 Kirbera (ERJ) 150cm - 1/30
09.04.2014 Airlea Sporthorses (ERJ) 150cm - 4/30
10.04.2014 Kirbera (ERJ) 150cm - 4/30
11.04.2014 Juksula (ERJ) 140cm - 1/60
12.04.2014 Westbound (ERJ) 150cm - 3/30
13.04.2014 Gestüt Silbreiche (ERJ) 130cm - 3/30
13.04.2014 Blackwoods (ERJ) 150cm - 2/30
14.04.2014 Blackwoods (ERJ) 150cm - 1/30
14.04.2014 Gestüt Silbreiche (ERJ) 130cm - 3/30
15.04.2014 Blackwoods (ERJ) 150cm - 5/30
15.04.2014 Nonshein (ERJ) 150cm - 5/40
15.04.2014 Blackwoods (ERJ) 150cm - 1/30
16.04.2014 Blackwoods (ERJ) 150cm - 5/30
17.04.2014 Blackwoods (ERJ) 150cm - 5/30
17.04.2014 Blackwoods (ERJ) 150cm - 4/30
18.04.2014 Nonshein (ERJ) 150cm - 5/40
18.04.2014 Nonshein (ERJ) 150cm - 6/40
19.04.2014 Blackwoods (ERJ) 150cm - 4/30
19.04.2014 Blackwoods (ERJ) 150cm - 4/30
20.04.2014 Blackwoods (ERJ) 150cm - 1/30
21.04.2014 Blackwoods (ERJ) 150cm - 5/30
21.04.2014 Blackwoods (ERJ) 150cm - 2/30
22.04.2014 Blackwoods (ERJ) 150cm - 4/30
23.04.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 4/40
23.04.2014 Blackwoods (ERJ) 150cm - 3/30
23.04.2014 Underground (ERJ) 150cm - 4/30
24.04.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 2/40
25.04.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 2/40
25.04.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 2/40
28.04.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 5/40
29.04.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 6/40
30.04.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 3/40
02.05.2014 Diethelm (ERJ) 150cm - 1/70
03.05.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 4/40
03.05.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 1/40
03.05.2014 Whispering Heaven (ERJ) 150cm - 2/30
04.05.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 4/40
05.05.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 3/40
05.05.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 6/40
08.05.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 3/40
09.05.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 4/40
09.05.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 6/40
10.05.2014 VSPY (ERJ) 150cm - 2/40

Kenttäkilpailut

Pvm Paikka (KERJ/villi) palkinnot ja arvonimet Luokka - Tulos
24.05.2014 Pirunportti (KERJ) CIC4 - 2/30
25.05.2014 Breawa (KERJ) CIC4 - 3/40
29.05.2014 Foxvale (KERJ) CIC4 - 6/40
31.05.2014 Foxvale (KERJ) CIC4 - 2/40
01.06.2014 Foxvale (KERJ) CIC4 - 6/40
04.07.2014 Huvitutti (KERJ) CIC4 - 1/30

Päiväkirja ja valmennusmerkinnät

Alle listattuna päiväkirja ja valmennusmerkinnät päivämäärän mukaan (laskevassa järjestyksessä). Jos merkintä on valmennusmerkintä, kuvauksessa on kerrottu valmennuksen taso.

13.02.2014

Primo Virage x on elenin upea kasvatti. Minun oli aivan pakko hankkia Blackwoodsiin myös yksi täysiverinen, ja päädyin poikkeuksellisesti arabin sijaan angloarabiin. Anglot ovatkin uusi tuttavuus, ja toivonkin että niistä kasvaa pitkäaikaisempi tuttavuus. Vikke ainakin on osoittautunut oikein mainioksi herraksi. Upeasukuinen ja mielenkiintoisella luontella varustettu ori aloittanee pian kisauransa. Toivotaan kivaa menestystä korkeilta esteradoilta!

24.03.2014

Viken kisaura starttasi tänään, eikä yhtään hassummalla menestyksellä, sillä ori ja ratsastajansa menivät ja voittivat koko 140cm luokan! Whisperin Heavenin kilpailuissa luokkakoko oli 30, joten ratsukko taisteli tiensä voittoon monen monituisen (varmasti jopa kokeneemmankin) ratsukon joukossa. Viken valmentautumiset ja lihaskuntoharjoitukset tuottavat toivottua tulosta, jään mielenkiinnolla katselemaan miten orin ura lähtee tästä eteenpäin. Tuntuu että Vikke vain komistuu päivä päivältä. Ori ei ollut varsana aivan näin tulenpunainen kuin mitä herran väritys puunattuna nykyään on, mutta viitteitä upeasta ulkomuodosta oli nähtävillä jo nuorena. Vikke on näyttävä ilmestys kolmine sukkineen ja päänmerkkeineen, eikä toki orimainen ulkomuoto ja arabisuvun puolelta tuleva esiintymistahtokaan katsojan silmiä satuta. Jos ei sitten liian komealla ulkomuodolla. Tarkoitus on käydä orin kanssa katsomassa muutamissa näyttelyissä, josko menestystä tulisi, tai ainakin tarkistaa, että ori tosiaan on muidenkin mielestä silmiä miellyttävä.

22.05.2014

Vikestä jää Blackwoodsiin ainakin yksi welsh part bred muisto. Toivottavasti kuitenkaan se tilanne ei tule ihan lähiaikoina eteen, että Vikke olisi tosiaan ainoastaan muisto, sillä ori on elämänsä kunnossa ja niin paljon on vielä saavutettavaa. Blackwoods Haliax on kuitenkin tallessa Blackwoodsin ponitallissa! Haliaxille siunaantui enemmän ulkomuotoa emänsä puolelta, mutta toivotaan, että luonnetta ja hyppykykyä tulee isänkin puolelta jonkun verran. Ainakin rautias väri ja hienot merkit on jo varmistettu, sellainen varsa kuin isäkin. Haliaxin tulevaisuuteen panostetaan ainakin estekilpailuiden muodossa, todennäköisesti käymme myös jonkunverran maastoeste- tai kenttäkilpailuissakin orin kanssa. Viken varallekin on suunniteltu kenttäuraa, valmentautuminen kenttäkilpailuita varten on tarkoitus alottaa muutaman päivän kuluessa. Orin kanssa ollaan jo kilpailtu esteillä melkoisesti, ja maastoesteitäkin ollaan treenattu, joten nyt vain urakkana yhdistää kestävyys kaikkiin kolmeen kenttäkisojen lajiin.

24.05.2014

Herra aloittaa tänään ratsastajansa kanssa kenttäratsastuskilpailuissa käymisen. Orin esteura on ollut jo hetken aikaa kuivumassa, joten nyt on hyvä antaa vähän tekemistä orille, jolta löytyy tekemisen meininkiä. Ratsukolla on ollut vähän harjoittelemisen aihetta, sillä koulu- ja erityisesti maastoesteet ovat tuottaneet ryppyjä yhteistyöhön, mutta onneksi niistä on selvitty. Tänään onkin ensimmäiset kenttäkilpailut, joten tuloksia odotellessa.

04.07.2014 Valmennus
140cm - noah.

Harjoittelimme valmennuksessa erikoisesteitä ja uusintaradan ratsastamista. Vaikka Vikke on kokenut kilparatsu, on silti hyvä välillä muistutella perusasioista. Verryttelyjen jälkeen aloitimme ensin erikoisestetehtävillä. Vikke lähestyi esteitä tavalleen tyypillisen innostuneena ja muutamista ponnistuspaikkavirheistä huolimatta pääsimme esteiden yli ilman pudotuksia. Siirryimme sitten seuraavaan tehtävään, eli uusintaradan ratsastamiseen. Valmentaja kehoitti ratsastamaan vauhdikkaasti, mutta huolellisesti ja aloitimmekin tehtävän. Ensimmäisten esteiden ylitys oli lähinnä tuurista kiinni, sillä olimme Viken kanssa menossa eri suuntiin. Yhteistyö parani kuitenkin seuraavilla esteillä, ja viimeisellä hypyllä oltiinkin jo hyvässä vedossa! Kuuntelin valmentajan kommentit, ja otin neuvot käyttöön heti seuraavalla ratsastuskierroksella. Nyt ensimmäiset esteet menivät ok:sti, ja keskimmäiset hyvin, mutta viimeisellä oli vähän ongelmia. Olimme molemmat niin innoissamme aikaa vastaan ratsastamisesta, että vauhtia meinasi olla liikaa, joten lähestyminen meni huonosti. Korjasimme vielä virheet muutaman viimeisen esteen yksittäisen ratsastamisen avulla. Valmentajan kommenttien perusteella ongelmista huolimatta valmennuksesta oli varmasti paljon oppia, joten päätimme valmennuksen näihin tunnelmiin. Verryttelin Viken vielä ennen talliin lähtemistä.

10.07.2014

Oho! Vikke repäisi 30.6 ERJ:n Cup-kilpailussa sijoituksen 29/367. Ori on jo aikaisemmin sijoittunut huhtikuun Cupissa 6/339 sijalle, joten hienoa tahtia ratsukko pitää yllä. Täytyy myöntää, ettei minulla ole kauhean useasti ollut näin menestyneitä hevosia. Viken estekisaura on ollut jo jonkun aikaa paketissa, joten käymme enään Cup-kisoissa, sekä tietysti KERJ-kilpailuissa esteiden puolella. Tästä huolimatta hieno suoritus, jätän hyvät pisteet ERJ:n laatuarvostelutilaisuudessa edelleen toivelistalle tulevaisuuteen. ERJ:n laatuarvostelun lisäksi täysiveristen laatuarvostelu on täällä taas! Viken kanssa onkin keretty tekemään jos jonkinmoista, mm. näyttelytuloksia on tullut kivasti MVA-sertin ja 2 irtoSERTin verran. Seuraavaksi suuntana siis XLA-laatis, toivotaan että sieltä tulee kivat pisteet myös. Täysiverilaatuarvostelun jälkeen tähdätään todennäköisesti seuraavaksi yleislaatuarvosteluun ja sitä kautta ERJ:n ja KERJ:n laatuarvosteluihin, kunhan jälkeläisnäytöt ovat kunnossa. Vikellä on lisäksi vielä kisaura kesken KERJ:n kilpailuissa, mutta pitäähän aktiivisella orilla nyt jotain tekemistä olla. Tai ainakin aktiivisen orin hyvän mielikuvituksen ja toivomiskyvyn omaavalla omistajalla, jos ei muuta.

15.07.2014 Valmennus
140cm - noah.

Kävimme tänään Viken kanssa estevalmennuksessa. Korkeutta esteillä oli 140cm verran, ja esteitä oli harjoituksessa yhteensä kuusi kappaletta erilaisia. Vikke tuntui jo alkuverryttelyssä innokkaalta, ja sama meno jatkui pitkälle yli puolenvälin itse esteharjoituksia. Valmentaja pyysi minua kokoajan hidastamaan ja rauhoittamaan oria, joka on sille harvinaista kun ollaan kuitenkin uudessa paikassa. Muutamat tiukat käännökset rataharjoittelussa meinasivat olla turhan kohellettuja. Onneksi valmennuksen loppuakohti edettäessä vauhti tasaantui ja saimme viimeisestä rataharjoituksesta enemmän irti. Viimeinen harjoite taisi olla itseasiassa hyödyllisin, ja koko alkuvalmennus pelkästään harjoitusta tätä viimeistä suoritusta varten. Onneksi tällaisia kohellusvalmennuksia ei Viken kanssa valmennukseen lähtiessä ole kovin usein. Kisatilanteessa vielä vähemmän, on ori kuitenkin luottoratsuni korkeilla esteradoilla ja sen kanssa tulee toimeen jos tietää miten herra toimii. Onneksi kuitenkin viimeisin suoritus onnistui, niin sekä ratsastajalle, että ratsulle jäi hyvä mieli. Tiedänpähän ainakin itse nyt miten tulee toimia jos orilta löytyy liikaa energiaa korkeille esteradoille.

12.08.2014

Vikke palkittiin tänään virtuaalisen muotovalion arvonimellä! Omg! Toinen ikinä omistamistani hevosista, joille olen itse hakenut VIR MVA Ch-arvonimen. Upeaa työtä orilta. Arvonimi napsahti NJ:n palkintojen perusteella, Vikelle on kerääntynyt kaksi MVA-sertiä ja kaksi irtosertiä. Tarkoitus on myös myöhemmin käydä virtuaalisessa hevoskantakirjassa kantakirjaustilaisuudessa, mutta katsellaan tässä kunhan sinne tulee uusia tilaisuuksia. Aikaisemmin mainitsin myös täysiveristen laatuarvostelun olevan tavoitteena, mutta nyt se on jo konkreettisempi, sillä Vikke on ilmoitettu XLA:n syyskuun tilaisuuteen. Jään innolla odottamaan minkälaista kommenttia sieltä tuleepi!

15.08.2014 Valmennus
140cm - noah.

Estevalmennuksessa oli tänään tehtävänä erikoisesteiden ratsastaminen. Olemme aikaisemminkin harjoitelleet orin kanssa erikoisesteitä, mutta on hyvä välillä verestää muistia. Erityisesti nyt kun ori kilpailee myös KERJ:n kenttäratsastuskilpailuissa, jossa ratsun luotettavuus on tärkeä asia. Alkuverryttelyjen jälkeen aloitimme ensin erikokoisten muurien ratsastamisella eri suunnista. Vikke tuntui melko innokkaalta, mutta pysyi nätisti hallussa ja suoriutui myös viistoista lähestymisistä hyvin. Seuraavan tehtävän trippelillä meillä oli jo enemmän ongelmia, sillä pidätin oria liikaa lähestymisessä. Tämän takia hyppy lähti huonosta paikasta, ja pudotimme viimeisen puomin. Valmentajan kehotuksesta jatkoimme vielä trippelitehtävän parissa, sillä on hyvä saada erilaisia harjoitteita tehtyä. Vikke kun yleensä toimii varsin hyvin, joten en ole tottunut niin paljon siihen, että teemme virheitä esimerkiksi orin vauhdin tai innokkuuden takia. Kun trippelitehtävä näytti hyvältä valmentajan mielestä, otimme muutaman vesi-pituusestesuorituksen. Osasin jo valmistautua pitkään hyppyyn aikaisemman tehtävän perusteella, enkä pidättänyt oria liikaa. Nyt tehtävä onnistuikin jo ensiyrittämillä, joten päätimme lopettaa valmennuksen näihin onnistumisen tunnelmiin. Jäin vielä loppuverryttelemään herran samalla kun valmentajamme siirsi esteitä pois kentältä.

16.08.2014 Valmennus
140cm - noah.

Kun saavuin Viken kanssa kentälle, valmentajamme oli jo paikalla odottamassa. Hän rakensi melko yksinkertaisen näköistä pystyesterataa, mutta selitti samalla että tänään olisi tarkoitus harjoitella poikkeavia lähestymisiä. Hyppäsin orin selkään ja tein perusteelliset alkuverryttelyt, joiden jälkeen pääsimme itse valmennukseen. Valmentajamme halusi, että otamme ensin erilaisia laukkatehtäviä ilman esteitä, jotta molemmat, sekä ratsu että ratsastaja, olisivat heti suorituspäällä. Teinkin useampia siirtymisiä ja ratsastin erilaisia ratsastusradan teitä, jotta sain Viken kuulolle. Tämän jälkeen aloitimme lähestymistehtävien harjoittelemisen. Ensimmäiset hypyt menivät Viken tutulla perustasolla, mutta seuraavissa koomasimme jotain ja muutama puomi putosi. Valmentajan kommenttien kuuntelemisen jälkeen otettiin uudestaan, ja samaa virhettä oli huomattavissa. Otin väliin muutaman siirtymisharjoitteen ja keskityin erityisesti valmentajan neuvoihin. Ulko-ohja! Seuraava kerta olikin ehkä jo vähän parempi, mutta jatkoimme silti tehtävän harjoittelua vielä muutaman kertaa toiston vuoksi. Tehtävän jälkeen siirryttiin seuraavaan lähestymistehtävään, joka menikin jo taas perussuorituksena. Palasimme vielä valmennuksen lopuksi kokeilemaan huonommin mennyttä tehtävää uudestaan, ja taas oli ehkä pientä kehittymistä havaittavissa. Täytyy kyllä pistää korvan taakse, että tämänkaltaisissa tehtävissä olisi vielä reilusti parantamisen varaa!

30.09.2014

Pieni katsaus Viken tämänhetkisiin saavutuksiin. Orilla on kivasti jälkeläisiä, joista suurin osa on kilpaillut tai aloittaa kilpailemisen esteillä. 3 kappaletta jälkeläisistä on kuitenkin poneja, joten niitä ei tulla näkemään isänsä jalanjäljissä 140cm tai 150cm luokissa. Eiköhän ne kuitenkin omilla tasoillaan tee merkittäviä tekoja, jännä nähdä. Vikke on lisäksi saanut jo aikaisemmin mainitun VIR MVA Ch-arvonimen, ja elokuun 2014 jälkeen orin arvonimilista on kasvanut KTK-I ja XLA-I palkinnoilla! Melkoisen upean pakkauksen elen myi meille Blackwoodsiin, ori kiertää tilaisuudesta toiseen ja jaksaa aina yllättää koko talliporukan. Ei siinä, upea pakkaus koko talliporukan mielestä meillä tässä, mutta hienoa nähdä vielä muiden mielipiteet samaa asiaa varmistamassa. Erityisesti KTK-I palkinto lämmittää omistajan mieltä, taitaa olla minun ainoa hevonen ikinä, joka on kantakirjattu I-palkinnolla, sekä siihen perään palkittu XLA:ssa I-palkinnolla. Vielä ainakin ERJ:n ja YLA:n laatuarvostelut edessä, kenttäkilpailuiden pariin palaamista harkitaan vielä.

02.01.2015 Valmennus
140cm - Lissu T.

Verryttelyjen aikana laitoin ratsukon tekemään paljon siirtymisiä, voltteja ja ympyröitä, pujottelua innarin esteiden välissä, täyskaartoja ja muuta, joilla noah saisi hevostaan sekä herkistettyä, että jumpattua vetreämmäksi. Rautias angloarabi liikkui reippaasti omalla moottorilla aika pienin, pehmein avuin jo verryttelyissä; herkkä hevonen, kaikesta päätellen. Kun sileäverryttely vaihtui hyppäämiseen (pikku innari, kavaletti- ja maapuomitreeniä sekä yksittäisiä, isompia esteitä), täysiveriseen tuli enemmän eloa. Laukkaan tuli heti lisää ruutia ja askeleeseen pituutta, ja noah joutui tekemään enemmän puolipidätteitä orinsa selässä. Täysiverinen hyppäsi pienetkin esteet kunnolla ja pelleilemättä, ja estekorkeuden noustessa nousi Vikenkin into. Muutaman kerran ori oli lähteä kohti Bahamaa verkkapystyn jälkeen, mutta noah sai kuitenkin hevosen pysymään lapasessa ja laukan fiksussa tempossa kaahottamisen sijaan.

Päivän treeniaihe olivat suhteutetut välit; pysty – pysty kolmen laukka-askeleen välillä ja pysty – okseri neljän laukka-askeleen välillä. Mikäli kaikki menisi suunnitelmien mukaan, treeniä monipuolistettaisiin laukan pidentämisellä ja lyhentämisellä. Estekorkeudeksi oli sovittu 100-120cm, tänään hiottiin tekniikkaa korkeushypyn sijaan. Ratsukon työskentelystä kyllä näki, että yhteisiä estetreenejä on takana useammat kuin muutamat. Vaikka ori innostui ja hieman kuumui vaatien enemmän pidätteitä ja vatsalihasten jännittämistä (noahin ei ainakaan tarvitse mennä salille!), ori pysyi hanskassa malttaen kuunnella ratsastajaansa sortumatta pään viskelyyn tai muuhun kiukutteluun. Hypyt olivat hyviä ja varmoja, ponnistuspaikat kohdillaan, mutta peruslaukan ratsastaminen oli tänään haastavaa. Vikke tuntui menevän koko ajan valmiiksi pidennetyllä askeleella, minkä vuoksi estevälit kutistuivat kahteen ja kolmeen askeleeseen. Ongelma pysyi, oli estekorkeus 100cm, 110cm tai 120cm. Totta kai ratsukko teki myös nappisuorituksia sillä askelmäärällä, millä pitikin, mutta suurin osa ajasta mentiin askelta pidentäen, eikä askeleen lyhentäminen tullut tänään kuuloonkaan. Raudikon hyppytekniikka ei kuitenkaan vauhdista kärsinyt, ja noah oli joka hypyssä hyvin mukana, joten ei tämä ihan huonosti mennyt. Ori vain saisi hillitä menohalunsa, vaikka miten osaakin nämä jutut.

Primo Virage x is a SIM-game horse!
Yhteydenotto / contact: E-mail
Photos © Deveron Stud


Blackwoods on virtuaalitalli, kaikki sivustolla oleva on allekirjoittaneen mielikuvituksen tuotetta! Blackwoods ei näy hakukoneissa. Otathan yhteyttä sähköpostitse, jos kysyttävää ilmenee?

Blackwoods is a SIM-game stable (virtual stable), everything at this site is the result of my imagination, and nothing happens for real. This site will not show in search. Contact me by e-mail if you have any questions.

Otsikkokuvan grafiikka © Vector Backgrounds & PinkOnHeads
Sivun koristekuvan © Kent Pledger (CC by 2.0)