Virtuaalihevonen - a SIM-game horse

Blackwoods Fuin

YLA2, VWY-II, KRJ-II, ERJ-I

© Andrea Lindenberg      © Andrea Lindenberg

Photos © Andrea Lindenberg (cc-by-nc-nd 2.0)

Blackwoods Fuin, "Fuin"
welsh part bred (50%) GB, tamma, 132cm
VH14-023-0009
synt. 17.06.2012 (4v: 17.09.2012) oma ikääntyminen, nyt 14v
tuoja & omistaja noah. (VRL-00224)
Re 110cm, Ko Helppo B, kenttä: CIC1 (koulupainotteinen)

Blackwoods Fuin saapui Suomeen minulle Blackwoods Suomen-osaston kantaponiksi. Fuin on monipuolisuudellaan hyvä poni sekä este että kouluratsastukseen ja tammalla onkin jo hyvä kilpailukokemuspohja Englannissa, working hunter pony luokissa. Tamma on niin hyväluonteinen, että sen selkään voi laittaa lähes kenet tahansa. Fuinin luonne tulee siis enemmän sen poniemän puolelta, kuin täysiverisen isän puolelta. Fuinissa on pieni määrä pippurisuutta, joka voi tulla kummalta sen suvussa olevalta sukulinjalta tahansa. Pienikokoinen tamma kuitenkin tietää kuka määrää (eli se itse) ja tekee mielellään juuri niin kuin haluaa. Siltä löytyy taistelutahtoa ja se tarpookin läpi vaikka pienen lumimyrskyn, jos se vaaditaan esimerkiksi esteradan loppuun suorittamiseksi.

Luonteeltaan Fuin on siis perustyyppinen tamma ja poni. Se kuitenkin tietää mitä tekee, eikä kohella menemään päättömästi. Fuin on hyvin kiltti, eikä ole tehnyt koskaan mitään "pahaa". Se ei heitä ratsastajia selästään, ei näyki eikä juokse tarhassa karkuun, kun pitää tulla sisälle. Päinvastoin Fuin kävelee höristen vastaan kun pitäisi mennä talliin. Fuin pitää myös huomiosta ja erityisesti herkkupaloista. Tamman voi antaa kenen tahansa käsiin, niin aloittelijoista kokeneempiin ja aivan nuoriin harrastajiin. Fuin käyttäytyy kaikkien kanssa samalla tavalla. Sillä on omat mielipiteensä, jotka se tekee selväksi (esimerkiksi ruokakupille on päästävä aina heti tarkistamaan ruuan tilanne), mutta pienen kokonsa ansiosta se sopii myös pienemmillekin harrastajille poniksi. Tamma kuumuu erittäin harvoin, sillä pysyy yleensä järki aina päässä. Se innostuu helposti, esimerkiksi estekentillä ja laitumella, ja viihtyy muiden ponien ja myös ihmisten seurassa. Yksi Fuinin lempipuuhista onkin seisoskella puun varjossa lämpimänä kesäpäivänä, kun hoitajat ovat piknikillä seuralaisena. Tamma käyskentelee riimunnarussaan ja mutustelee ruohoa vailla huolen häivää. Se ei hötkyile kovia ääniä eikä säikähtele turhia. Varsin perusponi siis.

Ratsastettaessa Fuin tekee niin kuin sanotaan. Sen kanssa pärjää pienimmätkin ratsastajat, sillä tamma ei ole niin tarkka siitä onko avut aivan oikein. Sen on nähty pitkilläkin ohjilla tekevän pienen ratsastajansa tahdon mukaisesti, vaikkei ratsastajalla edes jalat kunnolla yletä tamman satulan siipien alle. Fuin näyttää vaan erittäin tyytyväiseltä itseensä, kun sen ratsastaja hihkuu innosta ja ohjailee ponia mielensä mukaiselle kiemurauralle. Fuinilta onnistuu kyllä myös koottuna koulukiemuroiden harjoittelu kokeneempien ratsastajien kanssa. Silloin ponineiti ottaa keskittymisen tosissaan ja tekee niin kuin ratsastaja toivoo. Se sallii paljon virheitä, ja silti pyrkii tekemään toivotunlaisesti. Fuinilla on siis pohjimmiltaan tarve miellyttää ratsastajaa, vaikka välillä jos ratsastaja (erityisesti kokeneemmat, joista Fuin tajuaa kun heitä voi vedättää) ehdottaa jotain tamman mielestä täysin pöyristyttävää se voi pistää jarrut päälle tai päättää kurvata kentän keskelle, kuten on nähnyt monen shetlanninponin tekevän omien ratsastajiensa kanssa. Esteillä Fuin hyppää erinomaisella tekniikalla, sillä on silmää esteille lähestymiseen ja sen hyppytekniikka on hyvä. Ponin kanssa pystyy myös kokemattomamman ratsastajan antaa harjoitella estehyppyä, sillä Fuin tasan tarkkaan tietää mitä esteradalla pitää tehdä. Se lähestyy esteitä tasaisesti ja hyppää oikein. Tamma jopa yrittää vähän hidastella esteradalla, vaikka ratsastajalla olisi kiire aikaa vastaan. Sen perfektionistipuoli on sitä mieltä, että nyt tästä ei sovi kaahata, jotta pääsee esteen yli mahdollisimman nätisti.

Hoidettaessa Fuin on miellyttävä. Se kannattaa aina laittaa hoidettaessa kiinni, sillä muuten tamma voi päättää lähteä kävelemään karsinan ulkopuolelle. Se onkin useamman kerran jouduttu metsästämään huolimattoman hoitajan päästettyä sen tutkimusretkelle. Kiinni sidottuna Fuin seisoo paikallaan ja seuraa kiinnostuneesti mitä hoitaja tekee. Se on ehkä aavistuksen pilalle hellitty, sillä tamman hoitajat muistavat aina antaa sille makupaloja hyvistä suorituksista. Joskus Fuin jopa tekee niitä temppuja, mistä se on aikaisemmin saanut herkkuja. Näitä se kyllä tekee ainoastaan vain tuttujen hoitajien kanssa. Tuntemattomien kanssa tamma pitää vähän etäisyyttä, ja käyttäytyy mallikkaasti. Fuinia on helppo taluttaa, eikä sillä ole ongelmia lastaamisen tai muiden ponin peruselämään kuuluvien elementtien kanssa. Toisinaan kävelykone voi olla ärsyttävä, sillä sen kanssa ei ole vaihtoehtoa mennäkö vai ei, mutta sen takia Fuin yleensä pääsee hoitajansa kanssa kävelyille, kävelytyskoneen sijaan. Fuin pitää seurasta ja se tarhataankin muiden tammojen kanssa, mahdollisimman lähelle kaikkea toimintaa. Fuin seurailee leppoisasti tallipihan toimia ja muistaa tulla tervehtimään kaikkia, jotka sen tarhan tai laitumen luokse pysähtyvät. Pienikokoinen tamma onkin hellyyttävä näky kun se korvat hörössä höristen ravaa katsomaan mitä nameja nyt olisi tarjolla. Pienestä koostaan huolimatta Fuin ei ole liian ponimainen, vaan siinä on myös täysiverisen askelten voittavuutta ja tempoa. Ei pidä antaa pienen koon hämätä, Fuinista lähtee upean näköisiä liikkeitä kouluradoilla ja vapaa-ajalla, jos tamma vaan sille päälle sattuu.

Kokonaisuudessaan siis tammamainen, ponimainen ja osittain myös täysiverisukunsa ominaisuuksia yhdistävä erittäin kiltti poni. Fuinin kanssa jos on enemmän tekemisissä, kokee myös sen huumorintajuisen ja vapaamman puolen, mutta tuntemattomien kanssa neiti voi olla vähän pidättyväisempi. Fuin tulee kenen tahansa kanssa toimeen, ja tamman voi antaa kenelle tahansa kaitsettavaksi. Ratsastettaessa Fuin on miellyttävä ja se tekee mielellään töitä. Hyvin mukava poni jalostukseen ja kilpakäyttöön siis.

Sukutaulu

Polveutuminen: 50% welsh part bred [xx - wB]
Emälinja: Tew Twilip Tesni - Winnifred Reese - Iolo Marged Myf

i. Rusty Scupper xx
(xx, 168cm)
ii. Jumping Jack xx
(xx, 168cm)
iii. Raggedy Jack xx (xx, 164cm)
iie. Cute N'Cool xx (xx, 178cm)
ie. Heartseeker xx
(xx, 165cm)
iei. Dynamite Jack xx (xx, 172cm)
iee. Cherry Brickle xx (xx, 156cm)
e. Tew Twilip Tesni
(wB, 134cm)
ei. Ifan
(wB, 136cm)
eii. Tew Mortimer (wB, 130cm)
eie. Mellonridge (wB, 131cm)
ee. Winnifred Reese
(wB, 132cm)
eei. Stackpoole's Iestyn (wB, 135cm)
eee. Iolo Marged Myf (wA, 117cm)

Blackwoods Fuin on Mike Blackwoodsin kasvatteja ja syntynyt Englannissa. Fuin tuli meille Suomeen vasta myöhemmällä iällä lähinnä kevyeen kilpailukäyttöön ja jalostuskäyttöön. Fuin on Blackwoodsien pitkäaikaisen kasvatuksen tulos, vaikka Blackwoods-poneja tamman suvusta ei löydykään. Fuinin isä Rusty Scupper xx on kuitenkin Mike Blackwoodsin kisatallissa majoittuva estepainotteinen täysiveriori. Ruuna on parhaimmillaan hypännyt jopa 150cm yksittäisiä esteitä ja kilpaileekin edelleen ruunana kansainvälisellä tasolla. Rusty Scupper ei ole ulkomuodollisesti erityisen komea, mutta se periyttää todistetusti jälkeläisilleen hyppykapasiteettia ja -taitoa. Ruunan jälkeläiset ovat pitkälti palkittuja juuri hyppykyvyistään. Rustyn isä Jumping Jack xx on edelleen pienemmillä kilparadoilla kansallisesti tunnettu vanhempi ori. Se on saavuttanut mainetta pitkälti Saksasta ja Englannista, mutta sen jälkeläisiä löytyy myös Australiasta ja Aasiasta. Jumping Jack kilpaili korkean tason esteluokissa kansainvälisellä tasolla nuorempana, ja nyt vanhempana se on lähinnä nuorempien harrastajien opetusponina valmennusten kautta. Oria voi edelleen tavata erityisesti Englannissa kenttä- ja esteradoilta. Fuinin isänemä, Heartseeker xx on yleispainotteinen jalostustamma. Heartseeker on nuorempana kilpaillut jopa 140cm radoilla, mutta se siirrettiin sukunsa takia jo varhaisessa vaiheessa näyttöjen jälkeen jalostuskäyttöön. Heartseekerillä onkin monta este- ja kouluradoilla menestynyttä jälkeläistä. Tamma on sen lisäksi kantakirjattu ja se on saavuttanut jäljeläispalkintoja.

Raggedy Jack on laukkauran nuorempana tehnyt hyvin myös kenttäradoilla pärjännyt ori. Nykyään Raggedy Jack on eläkkeellä ja nauttii lämpimästä ilmastosta Yhdysvalloissa, Kansasissa. Orin suurimmat saavutukset ovat laukkaradoilta, mutta sprinttiuransa lisäksi sitä ollaan nähty kenttäradoilla. Raggedy Jack ei koskaan pärjännyt kouluradoilla sen liian levottoman luonteen vuoksi, mutta este- ja maastoesteradoilta ori sai usein parhaimmat pisteet. Cute N'Cool oli eläessään estepainotteinen tamma, joka kymmenvuotiaana siirtyi pääasiassa jalostuskäyttöön. Cute N'Coolilla on viisi hyvin menestynyttä jälkeläistä ympäri maailmaa. Tammaa voi edelleen nähdä myös laukkatäysiveristen suvuissa, vaikka se kilpailikin itse vain esteradoilla. Dynamite Jack xx on erittäin palkittu suurillakin esteradoilla kilpaillut ori. Orin saavutuksiin lukeutuu useat olympiasijoitukset ja yksi voitto, sekä kansainvälisten estecup-kilpailujen voitot. Dynamite Jack hyppää erittäin hyvällä tyylillä, vaikka se onkin luonteeltaan hankalampi. Dynamite Jackissa yhdistyy koko sen suvun jalostuksen lopputulos; tavoite on ollut jalostaa hyvin suorituskykyinen esteratsu, ja siinä ollaan onnistuttu. Dynamite Jack on ollut suosittu myös jalostuskäytössä, ja ori onkin palkittu hyvistä jälkeläisistään useana vuonna. Cherry Brickle xx on uransa harrasteratsuna tehnyt, mutta erittäin hyvästä estetäysiverisuvusta periytyvä tamma. Cherry Bricklellä on vain muutama jälkeläinen, sillä sen päätoimi oli nuoren ratsastajansa esteopettajana toimiminen, mutta tamman jälkeläiset ovat osoittautuneet suosituiksi täysiverijalostuksessa juuri Cherry Bricklen estesuvun takia.

Fuinin emän puolelta löytyy enemmän Blackwoodseille tuttuja poneja. Fuinin emänisä Ifan ja emänemänisä Stackpoole's Iestyn ovat Blackwoods-ponien suvussa paljon vaikuttaneita poneja. Molemmat orit asuivat aikanaan Englannissa Blackwoodsien tallilla ja jalostuskäytön ohella kilpailivat hunter-luokissa. Tew Twilip Tesni on 134cm korkea welsh B tamma, joka on vaikuttanut paljon working hunter -luokissa. Tamma on kilpaillut sekä hyvin nuorten ratsastajien luokassa menestyksekkäästi, että vanhempien ratsastajien workin hunter luokissa. Se on palkittu Best Working Hunter Pony arvonimellä kolmena vuonna ja edelleen jatkaa kilpauraansa jalostuskäytön ohella. Tamman jälkeläiset ovat yleensä hyvin nättejä ja palkittuja ulkonäöstään. Päistärikkö tamma periyttää vahvasti väriään jälkeläisilleen, mutta sen jälkeläisten jälkeläiset harvoin ovat päistärikköjä. Ifan on tosiaan myös Blackwoodseilla vaikuttanut jalostusori, joka teki kilpauransa valjakkoponina. Sillä on muutamia voittoja ja sijoituksia sekä yksilöluokista, että pariluokista. Ori on palkittu usein ulkomuodostaan erilaisissa rakennearvosteluissa ja se on kantakirjattu kahdessa maassa. Tew Mortimer on 130cm korkea pieni welsh B-sektion ori, joka kilpaili poikansa tavoin valjakossa. Eläessään ori jätti kymmeniä jälkeläisiä, joista suurin osa on taipuvaisia hyvään ulkomuotoon ja valjakkoajomenestykseen. Usean maan kantakirjoilla olevan orin jälkeläisiä löytyy jopa Australiasta asti. Mellonridge on myös working hunter luokissa kilpaillut ponitamma, joka pääasiassa on toiminut pelkästään jalostuskäytössä. Tamma on käynyt ratsastuskilpailuissa vain näyttäytymässä. Suurin osa tamman menestyksestä on tullut näyttelyistä ja rakennearvosteluista, ja niistä Mellonridge onkin palkittu useana peräkkäisenä vuotena. Tammalla on monta jälkeläistä ja tällä hetkellä Mellonridge viettäkin eläkepäiviään Skotlannissa pienellä yksityistilalla.

Winnifred Reese on esteradoilla menestystä kerännyt pienikokoinen poni, jonka menestyksekkäin ratsastaja oli 10 vuotias pieni tyttö. Reese kävi paljon nuoren ratsastajansa kanssa myös ulkomailla ja ratsastajan kasvettua poni-iästä ulos, jatkoi uraansa opetusratsuna muille nuorille ratsastajille. Tammalla on neljä eri lajeissa kilpailevaa jälkeläistä, yksi löytyy estepuolelta, yksi working hunter-puolelta, yksi valjakkoajosta ja yksi kouluradoilta. Kaikki tamman jälkeläiset ovat osoittautuneet hyvin työmyönteisiksi ja niille on kertynyt menestystä kunkin omasta lajista. Stackpoole's Iestyn oli ensimmäisiä oreja, joita Blackwoodsien tila käytti jalostuksessaan. Nykyään jo edesmennyt ori löytyy usein welshponien suvuista viidennestä tai jopa kuudennesta polvesta asti, eli kolmannen polven esiintyvyys on varsin harvinaista. Stackpoole's Iestyn oli tunnettu kouluratsu jalostusuransa ohella. Sillä on menestystä jopa kansainvälisiltä radoilta. Ennen kuolemaansa orille laskettiin jopa yli satoja jälkeläisiä. Iolo Marged Myf on pienikokoinen welsh mountain tamma, joka on voittanut sekä este, että kouluradoilla. Tamma oli pitkään harrasteponina, mutta myytiin welshponisiittolaan 15 vuotiaana. Sen jälkeen se on saanut useita jälkeläisiä, joista kaikki ovat yllättäneet pippurisuudellaan ja työmyönteisyydellään. Sen jälkeläisistä osa on menestynyt erinomaisesti eri lajeissa ja osa on jäänyt emänsä tavoin harrasteponeiksi. Blackwoods Fuinin suvusta löytyy siis kilpatykkejä ja harrasteponeja, kuuluisuuksia ja tuntemattomampia jalostusponeja, mutta kun tammaa katsoo ja sen sukua tutkii, voi löytää huolella jalostettuja piirteitä sekä Fuinin täysiverisuvun ja welshsuvun puolelta.

Jälkeläiset

01.06.2013 wpb-o. Blackwoods Rockefeller, i. John D. Rocker xx (om. noah)
12.10.2013 wpb-t. Blackwoods Antoinette, i. Brynmor Idris (om. Nintsu)
23.12.2013 rp-o. Sony Arachew REV, i. Cristopher Ed (om. raza)
14.01.2014 wpb-o. Blackwoods Eriador, i. Blackwoods Erebor (om. noah)
30.01.2014 wpb-o. Blackwoods Brandir, i. Leahorst Primeur (om. josh VRL-00139, Littlebury)
15.05.2014 wpb-t. Blackwoods Whydah Gally, i. Gilfaethwy (om. noah)

Tulokset

Allaoleviin taulukkoihin merkitään ainoastaan sijoitukset!
ERJ sijoitukset: kpl ()
KERJ sijoitukset: kpl ()
KRJ sijoitukset: kpl ()
VVJ sijoitukset: kpl

ERJ:n laatuarvostelu 31.01.2015 tilaisuus - ERJ-I palkinto
(7+42+20+22+15 = 106) ERJ I

KRJ:n laatuarvostelu 15.05.2014 tilaisuus - KRJ-II palkinto
(10 (3+4+3) - 41 - 23 - 10 - 8 = 92 p)

Yleislaatuarvostelu 20.03.2014 tilaisuus - YLA2 palkinto
(24 (16+8) - 29 (18+11) - 17 - 15,5 - 4 = 89,5p / YLA2)
Emä on ylikorkea rotuisekseen. Sukuselvitys olisi voinut olla selkeämmin jaoteltu. Se oli kuitenkin hyvin ja monipuolisesti kirjoitettu!

VWY:n laatuarvostelu 15.05.2014 tilaisuus - VWY-II palkinto
(6 + 6 + 6 + 21 + 5 = 44p)

Koulukilpailut

Pvm Paikka (KRJ/villi) palkinnot ja arvonimet Luokka - Tulos
28.02.2014 Tuuliharja (Helmikuun KRJ-Cup) Helppo C - 15/347
08.02.2014 Mewian Welsh (KRJ) Helppo B - 3/50
10.02.2014 Kelokorven Suomenhevoset (KRJ) Helppo C - 2/50
10.02.2014 Kelokorven Suomenhevoset (KRJ) Helppo B - 6/50
10.02.2014 Mewian Welsh (KRJ) Helppo B - 4/50
10.02.2014 Koston Suomenhevoset (KRJ) Helppo B - 3/50
10.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo B - 5/40
11.02.2014 Kelokorven Suomenhevoset (KRJ) Helppo C - 5/50
12.02.2014 Fiktio (KRJ) Helppo C - 4/40
12.02.2014 Mewian Welsh (KRJ) Helppo B - 4/50
12.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo B - 2/40
13.02.2014 Mewian Welsh (KRJ) Helppo B - 6/50
13.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo B - 2/40
13.02.2014 KK Stewart (KRJ) Helppo C - 3/40
14.02.2014 Mewian Welsh (KRJ) Helppo B - 1/50
14.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo B - 5/40
17.02.2014 Kirbera (KRJ) Helppo B - 4/50
17.02.2014 Riiviöt (KRJ) Helppo B - 2/50
18.02.2014 Kuninkaankartanon Ratsutila (KRJ) Helppo B - 3/30
18.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo B - 3/40
19.02.2014 Kuninkaankartanon Ratsutila (KRJ) Helppo B - 2/30
19.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo B - 6/40
20.02.2014 Kuninkaankartanon Ratsutila (KRJ) Helppo B - 4/30
20.02.2014 Haavelaakso (KRJ) Helppo B - 5/30
21.02.2014 Kuninkaankartanon Ratsutila (KRJ) Helppo B - 5/30
21.02.2014 Brynhild (KRJ) Helppo B - 5/40
22.02.2014 Funnel (KRJ) Helppo B - 3/50
22.02.2014 Haavelaakso (KRJ) Helppo B - 1/30
23.02.2014 Haavelaakso (KRJ) Helppo B - 5/30
23.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo B - 3/40
24.02.2014 Fiktio (KRJ) Helppo C - 3/40
24.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo C - 4/40
24.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo B - 3/40
25.02.2014 Fiktio (KRJ) Helppo C - 6/40
25.02.2014 Virtuaalitalli Vaapukka (KRJ) Helppo B - 3/40
26.02.2014 Fiktio (KRJ) Helppo C - 4/40
27.02.2014 Takkuinen (KRJ) Helppo B - 3/40
28.02.2014 Takkuinen (KRJ) Helppo B - 3/40
28.02.2014 Fiktio (KRJ) Helppo C - 5/40
02.03.2014 Fiktio (KRJ) Helppo C - 2/40
24.04.2014 al Najya (KRJ) Helppo B - 3/50

Estekilpailut

Pvm Paikka (ERJ/villi) palkinnot ja arvonimet Luokka - Tulos
30.07.2014 Kilpailukeskus Ginger (Heinäkuun ERJ Cup) 90cm - 17/228
30.08.2014 Dark Side Trakehners (Elokuun ERJ Cup) 90cm - 5/264
09.02.2014 KK Stewart (ERJ) 100cm - 5/30
10.02.2014 KK Stewart (ERJ) 100cm - 3/30
10.02.2014 Hiprakka (ERJ) 50cm - 3/30
12.02.2014 KK Stewart (ERJ) 100cm - 5/30
13.02.2014 Sävelsalo (ERJ) 110cm - 4/24
13.02.2014 Sävelsalo (ERJ) 110cm - 2/25
14.02.2014 Viehättävä (ERJ) 100cm - 5/50
14.02.2014 Satulinna (ERJ) 90cm - 1/30
15.02.2014 Vannaha (ERJ) 40cm - 5/30
15.02.2014 Sävelsalo (ERJ) 110cm - 5/25
18.02.2014 ToGN (ERJ) 100cm - 1/30
20.02.2014 Ponipallero (KRJ) 100cm - 1/40
20.02.2014 Brynhild (ERJ) 90cm - 5/40
21.02.2014 Blackwoods (ERJ) 90cm - 5/30
21.02.2014 Sävelsalo (ERJ) 110cm - 2/25
22.02.2014 Blackwoods (ERJ) 90cm - 1/30
23.02.2014 Blackwoods (ERJ) 90cm - 2/30
23.02.2014 Kelokorven Suomenhevoset (ERJ) 60cm - 4/30
24.02.2014 Kadotetut Suomenhevoset (ERJ) 100cm - 2/30
24.02.2014 LAC (ERJ) 90cm - 1/40
25.02.2014 Blackwoods (ERJ) 90cm - 3/30
25.02.2014 LAC (ERJ) 90cm - 5/40
26.02.2014 Kelokorven Suomenhevoset (ERJ) 60cm - 1/30
26.02.2014 Tuuliharja (ERJ) 100cm - 5/50
26.02.2014 Kadotetut Suomenhevoset (ERJ) 100cm - 4/30
27.02.2014 Kelokorven Suomenhevoset (ERJ) 60cm - 3/30
27.02.2014 Tuuliharja (ERJ) 90cm - 3/50
28.02.2014 Kadotetut Suomenhevoset (ERJ) 100cm - 4/30
28.02.2014 Kadotetut Suomenhevoset (ERJ) 100cm - 4/30
05.03.2014 WB Riders (ERJ) 90cm - 6/40
09.03.2014 WB Riders (ERJ) 90cm - 1/40
14.04.2014 Blackwoods (ERJ) 100cm - 2/30
14.04.2014 Westbound (ERJ) 100cm - 5/30
14.04.2014 Blackwoods (ERJ) 100cm - 5/30
15.04.2014 Ryövärin Ratsutila (ERJ) 100cm - 2/40
15.04.2014 Riiviöt (ERJ) 100cm - 6/50
16.04.2014 Riiviöt (ERJ) 100cm - 2/50
16.04.2014 Westbound (ERJ) 100cm - 2/30
17.04.2014 Blackwoods (ERJ) 100cm - 1/30
17.04.2014 Riiviöt (ERJ) 100cm - 1/50
18.04.2014 Blackwoods (ERJ) 100cm - 3/30
18.04.2014 Riiviöt (ERJ) 100cm - 1/50
18.04.2014 Blackwoods (ERJ) 100cm - 1/30
20.04.2014 Blackwoods (ERJ) 100cm - 3/30
21.04.2014 Blackwoods (ERJ) 100cm - 5/30
23.04.2014 Blackwoods (ERJ) 100cm - 1/30
24.04.2014 Blackwoods (ERJ) 100cm - 5/30
26.04.2014 Blackwoods (ERJ) 100cm - 5/30
27.04.2014 Muiston suomenhevoset (ERJ) 100cm - 1/40
30.04.2014 Muiston suomenhevoset (ERJ) 100cm - 5/40
02.05.2014 Huvitus (ERJ) 90cm - 1/40
03.05.2014 Muiston suomenhevoset (ERJ) 100cm - 5/40

Valjakkoajo

Pvm Paikka (VVJ/villi) palkinnot ja arvonimet Luokka - Tulos
28.02.2014 Konkkaronkka (Helmikuun VVJ-Cup VVJ) Noviisi yhdistetty - 4/123
23.02.2014 Kirbera (VVJ) Noviisi yhdistetty - 1/30
28.02.2014 Iridessa (VVJ) Noviisi yhdistetty - 2/30
13.04.2014 Virtuaalitalli Dei (VVJ) Nov yhdistetty pari - 3/30
14.04.2014 Virtuaalitalli Dei (VVJ) Nov yhdistetty pari - 5/30
23.04.2014 Breandan (VVJ) Noviisi yhdistetty - 3/30
31.05.2014 Arkadia (VVJ) Nov yhdistetty par - 4/30
01.06.2014 Konkkaronkka (VVJ) Nov yhdistetty - 3/40
03.06.2014 Fiktio (VVJ) Nov yhdistetty - 4/36
04.06.2014 Fiktio (VVJ) Nov yhdistetty - 5/36
04.06.2014 Arkadia (VVJ) Nov yhdistetty par - 5/30
06.06.2014 Konkkaronkka (VVJ) Nov yhdistetty - 3/40
08.06.2014 Fiktio (VVJ) Nov yhdistetty - 6/36
08.06.2014 Breandan (VVJ) Nov yhdistetty - 5/30
10.06.2014 Aaltolan perinnetila (VVJ) Nov yhdistetty - 4/58
11.06.2014 Breandan (VVJ) Nov yhdistetty - 1/30
12.06.2014 Breandan (VVJ) Nov yhdistetty - 2/30
13.06.2014 Muiston suomenhevoset (VVJ) Nov yhdistetty - 2/30
15.06.2014 Muiston suomenhevoset (VVJ) Nov yhdistetty - 3/30
15.06.2014 Breandan (VVJ) Nov yhdistetty - 3/30
16.06.2014 Konkkaronkka (VVJ) Nov yhdistetty - 3/40
17.06.2014 Virtuaalitalli Dei (VVJ) Nov yhdistetty par - 4/19
19.06.2014 Virtuaalitalli Dei (VVJ) Nov yhdistetty par - 1/19
22.07.2014 Konkkaronkka (VVJ) Noviisi yhdistetty - 4/40
23.07.2014 Konkkaronkka (VVJ) Noviisi yhdistetty - 2/40
29.07.2014 Konkkaronkka (VVJ) Noviisi yhdistetty - 1/40
31.07.2014 Konkkaronkka (VVJ) Noviisi yhdistetty - 5/40
16.08.2014 Fiktio (VVJ) Nov yhdistetty par - 2/40
19.08.2014 Fiktio (VVJ) Nov yhdistetty par - 4/40
02.09.2014 Breandan (VVJ) Nov yhdistetty - 2/30
05.09.2014 Breandan (VVJ) Nov yhdistetty - 5/30
09.09.2014 Breandan (VVJ) Nov yhdistetty - 1/30
17.09.2014 Breandan (VVJ) Nov yhdistetty - 4/30
18.09.2014 Breandan (VVJ) Nov yhdistetty - 5/30

Kenttäratsastus

Pvm Paikka (KERJ/villi) palkinnot ja arvonimet Luokka - Tulos
30.04.2014 KK Bailador (Huhtikuun KERJ Cup) CIC1 - 3/55
16.02.2014 Satulinna (KERJ) Tutustumisluokka - 2/20
20.02.2014 Susiraja (KERJ) Aloittelijaluokka - 3/17
23.02.2014 Susiraja (KERJ) Aloittelijaluokka - 2/17
24.02.2014 Susiraja (KERJ) Aloittelijaluokka - 2/17
26.02.2014 Susiraja (KERJ) Aloittelijaluokka - 3/17
27.02.2014 Susiraja (KERJ) Aloittelijaluokka - 1/17
28.02.2014 Susiraja (KERJ) Aloittelijaluokka - 2/17
21.03.2014 Ryövärin Ratsutila (KERJ) CIC1 - 5/40
05.04.2014 VSPY (KERJ) CIC1 - 1/50
07.04.2014 VSPY (KERJ) CIC1 - 2/50
09.04.2014 VSPY (KERJ) CIC1 - 6/50
13.04.2014 Carbon Sporthorses (KERJ) Helppo - 1/40
18.04.2014 Riiviöt (KERJ) Harraste - 4/30
23.04.2014 VSPY (KERJ) CIC1 - 3/40
26.04.2014 VSPY (KERJ) CIC1 - 5/40
27.04.2014 VSPY (KERJ) CIC1 - 6/40
30.04.2014 VSPY (KERJ) CIC1 - 5/40
25.05.2014 Vennamo (KERJ) CIC1 - 5/55
29.05.2014 Susiraja (KERJ) CIC1 - 2/38
07.06.2014 Susiraja (KERJ) CIC1 - 5/50
12.06.2014 Muiston suomenhevoset (KERJ) CIC1 - 1/40
13.06.2014 Muiston suomenhevoset (KERJ) CIC1 - 4/40
15.06.2014 Vennamo (KERJ) CIC1 - 5/76

Päiväkirja ja valmennusmerkinnät

Alle listattuna päiväkirja ja valmennusmerkinnät päivämäärän mukaan (laskevassa järjestyksessä). Jos merkintä on valmennusmerkintä, kuvauksessa on kerrottu valmennuksen taso.

28.01.2014

Blackwoods Fuin saapui kuukausi sitten tallille. Fuin on ensimmäinen poni, joka saapuu Englannista minulle yhteistyökasvatusprojektin merkeissä. Tarkoitus on siis perustaa Blackwoods kasvatusjaosto myös tänne Suomeen. Fuinille suunnitteilla on erityisesti hyvä kilpaura, mutta myös jalostuskäyttöä. Fuinilla onkin jo kaksi varsaa, joista molemmat ovat jäämässä itselleni kilpakäyttöön. Katsotaan miten Fuinin jälkeläiset mittautuvat kun niitä verrataan hienoon Blackwoodsin kasvattiin. Fuin on itse niin monipuolinen poni, että sen jälkeläisistä voidaan kouluttaa lähes mitä tahansa. Tammalla on paljon potentiaalia sekä kouluun, että esteille, joten tulemme varmasti käymään molemman lajin kilpailuissa. Persoonallinen poni pitää sekä esteiden hyppäämisestä, että koulutuuppaamisesta, joten siinäkin mielessä on hankala sanoa kumpaa kannattaa harrastaa tamman kanssa enemmän. Fuinin kilpaura pistetään kuitenkin nyt täysipainoisesti käyntiin Suomessa ja katsotaan mitä siitä lopulta tulee. Fuin on kilpaillut Englannissa working hunter poniluokissa pienten ratsastajien kanssa, joten se ei ole täysin kokematon kisakentillä.

02.02.2014

Fuinin jälkeläinen, Blackwoods Brandir syntyi 30.01. Tamma hoiti synnytyksen ja asiaankuuluvat asiat tottuneesti, onhan Brandir jo viides Fuinin jälkeläinen. Brandir itse oli nopeasti pystyssä ja etsi nisää, eiköhän tästäkin kasva melkoinen hurmuri. Brandir tosiaan on Fuinin neljäs orijälkeläinen, tammajälkeläisiä on vain yksi. Vielä on kuitenkin muutama potentiaalinen jalostussuunnitelma kehitteillä, joten toivottavasti Fuinista saadaan vielä muutama mielenkiintoinen tammajälkeläinenkin.

14.02.2014 Valmennus
HeB - raza.

Lämmittelit rennosti liikkuvaa ponitammaa kentällä kun saavuin. Poni ravaili lennokkain askelin oikeinpäin kulkien. Vaihdettiin nopeasti toiveet valmennuksen kulusta ja päästiinkin pian aloittelemaan. Lämmittelytehtävänä tulitte kolmikaarista kiemurauraa harjoitusravissa. Oikealle poni taipui hyvin, vasemmalle sait hieman enemmän tehdä töitä jotta sait pohjeavun läpi. Jäitte hetkeksi voltille vasempaan kierrokseen jotta saatiin avut rehellisesti ratsastettua läpi. Tämän jälkeen myös kolmikaarinen kiemuraura sujui paljon paremmin. Seuraavana tehtävänä oli pohkeenväistö käynnissä lävistäjällä. Molempiin suuntiin harjoitus sujui oikein mukavasti. Muista vaan keskittyä siihen että käynnin tahti säilyy samana niin hyvä tulee. Laukkaharjoitukset teimme pääty-ympyröillä sillä ponilta selkeästi löytyi paljon virtaa. Ympyrällä sait askeleen lyhyeksi ja tamman kulkemaan rennosti. Hyvää työskentelyä. Poni varmasti vakuuttaa koulutuomarit lennokkailla ja näyttävillä askeleilla.

28.02.2014

Fuin sijoittui tänään sekä KRJ:n, että VVJ:n helmikuun Cup-kilpailuissa! Valjakkoajossa sijoituksena oli upeasti neljäs sija, osallistujia koko luokassa oli huikeat 123 kappaletta. Kouluradalla odotetusti osallistujia oli huomattavasti enemmän, mutta sijoitus 15. 347:n osallistujan joukosta ei ole huono sekään. Toivottavasti tamman Cup-menestys jatkuu samanlaisena, on aina mukava käydä isoissa kilpailuissa ja kisata monia vastustajia vastaan. Siellä setvitään aika tarkasti kaikkien luokkien tasot!

05.03.2014

Kävin Fuinin kanssa tänään kävelylenkillä metsässä. Seurana meillä oli toinen Blackwoodsin ponitamma, Chevie, ja reissulla sattui ja tapahtuikin kaikenlaista. Chevie käyttäytyi tapansa mukaisesti hyvin leppoisasti, mutta Fuinilla meinasi vähän jännitys päästä kasvamaan kun rusakko yllättäen hyppäsi puskasta ja taisi säikähtää Fuinia ainakin yhtä paljon kuin tamma rusakkoa. Hoitajan ohjissa roikkuminen ei piskuista Fuinia juurikaan estellyt, tamma painoi reipasta ravia pää korkealla korskuen hyvän matkaa, ennen kuin palasi takaisin hallintaan. Loppureissu kului vähän jännittävissä merkeissä, mutta Fuinkin rentoutui pikku hiljaa matkan edetessä. Tallille palatessamme Fuin olikin jo yhtä rento kuin kävelylenkille lähdettäessä. Fuin sai hoitajaltaan ekstrahuolellisen harjauksen, samalla tuli tarkistettua ettei mitään naarmuttunut kapealla metsäpolulla rymytessä. Ehkä seuraavalla kerralla kävelylenkki olisi vähän rauhallisempi?

10.03.2014

Dear diary,
No ei nyt sentään. Tänään käytiin Fuinin kanssa maastoestevaelluksella. Seurana meillä oli muutama Blackwoodsin poni hoitajineen. Edellisenä päivänä oltiin hoitajien kanssa käyty rakentamassa sopivankokoisia esteitä ympäri Blackwoodsin maita, ja tänään oli tarkoitus kelin salliessa niitä ratsastella. Sää oli aivan loistava, maaliskuiseksi maanantaiksi hyvin leuto, tiet ja maa oli pitkälti kuivia, mitä nyt muutama lumikinos näkyi siellätäällä ja aurinko paistoi! Fuin tuntui nauttivan kun sai mennä ensimmäisenä ponina, tamma tepasteli terhakkaasti eteenpäin ja ei olisi millään malttanut olla nauttimatta kuivia heinänkorsia matkalla ohitetusta villiintyneestä laitumesta. Muutaman kerran keskusteltiin tamman kanssa mihinkä suuntaan sitä oikeastaan piti mennä, mutta onneksi yhteistyö lähti rullaamaan ja päästiin laukkailemaan. Esteiden kunto oli tarkistettu vielä tänään aamulla, mutta käytiin kaikki vielä ponien kanssa läpi, ennen kuin lähdettiin hyppäämään. Fuin hyppäsi todella nätisti, puhtaasti ja vauhdikkaasti, meinasi ratsastajaakin välillä jännittää kun poni menee kovaa, vaikka ratsu sekä ratsastaja molemmat ovat ennenkin toimineet yhteistyössä esimerkiksi kenttäradoilla. Kokonaisuudessaan reissuun meni muutama tunti, ja tämän jälkeen verryteltiin ponit vielä ravissa kentällä ennen kuin lähdettiin tallille. Mukava päivä!

11.03.2014

Eilisen maastoestepäivän takia tänään Fuinilla oli poikkeuksellisesti lepopäivä. Kävimme Fuinin kanssa 10 minuutin kävelypyörähdyksellä aamusta, ennen kuin Fuin pääsi tarhaan muiden tammojen kanssa nauttimaan aurinkoisesta päivästä. Iltapäivästä kun Fuin otettiin takaisin sisälle, harjasin tamman päivän aikana kerryttämät kurat pois perusteellisesti. Jaloissa ja hännässä olikin tekemistä, tarhat kun eivät ole aivan kuivia vielä ja kuran määrästä päätellen ponit ovat saattaneet vähän riehua piskuisessa tarhassaan. Suurimmat kurat kun sain pois, oli pakko vielä viedä Fuin pesukarsinaan, että saa hännän puhtaaksi. Tamma seisoi rauhassa kaikkien toimenpiteiden ajan, mutta kunhan kaikki oli ohi, muisti tietysti vielä hamuta herkkuja palkaksi käytöksestä. Kuinka hyvin tallin ponit minut tuntevatkaan, tietysti Fuinille riitti muutama porkkana palkkioksi. Illasta Fuin sai vielä erityishuomiota kun tallille tuli uusia vierailijoita tutkimaan poneja. Erikoisenvärinen Fuin pinkkeine varusteineen herätti pienimpien tutustujien huomion nopeasti ja tiedossa oli muutama kuiva leivänpala tallinpitäjän luvalla. Vierailuajan päätyttyä oli ruoka-ajan aika ja Fuin oli ensimmäisten joukossa valittelemassa nälkää. Onneksi talli hiljentyi nopeasti kun kaikille saatiin ruoat.

20.03.2014

Fuin saavutti tänään Yleislaatuarvostelun Maaliskuun tilaisuudessa YLA2-palkinnon pistein 89,5p. Parempi tulos jäi vielä jokusen pisteen taakse, mutta ehkä joku päivä koetamme korottaa tulosta. Tekstipisteitä voisi esimerkiksi parantaa. Tuomareilta saatu kommentti oli "Emä on ylikorkea rotuisekseen. Sukuselvitys olisi voinut olla selkeämmin jaoteltu. Se oli kuitenkin hyvin ja monipuolisesti kirjoitettu!". Kohtuullisen hyvä palaute siis. Fuinin emän säkäkorkeus tuli korjattua tämän huomion perusteella rotumääritelmän mukaiseksi. Tästä seuraavaksi tavoitteena VWY:n laatuarvostelu ja mahdollisesti myös KRJ sekä ERJ. Katsellaan rauhassa ja päivitellään tilannetta Fuinin sivuille.

01.04.2014

En olisi uskonut, että Fuinin hoitajat eivät tähän mennessä vielä ole oppineet, että tamma kannattaa laittaa kiinni hoitamisen ajaksi. Fuinin ensimmäisinä viikkoina tätä tapahtui useasti, mutta tamma on kerennyt olemaan meillä Blackwoodsissa jo varsin pitkään tällä hetkellä. Ja mitä siis tapahtui? Fuinia saatiin taas yrittää ottaa kiinni tallin käytävältä, kun tamma oli päättänyt viihdyttää itseään lähtemällä tutkimusmatkalle huolimattoman hoitajan setviessä tamman hännän takkuja. Melkoisia ilmeitä näki muilla hoitajilla kun Fuin kävelee muina naisina H:n muotoisilla tallikäytävillä ja tutkii mennessään muiden harjalaatikoita. Tamman kiinni ottaminen ei ollutkaan ihan helpoin tapaus, se muistaa vieläkin aikaisemmat metkunsa ja pysytteli tälläkertaa käytävillä, eikä mennyt esimerkiksi satulahuoneeseen. Onneksi tamma on sen verran perso herkuille että se saatiin niiden avulla (ja hoitajien muodostamien ihmiskäytävien avulla) houkuteltua takaisin karsinaansa. Vähän tekemistä tähänkin tyhjään päivään.

19.04.2014

Fuin on ilmoitettu VWY:n toukokuun laatuarvostelutilaisuuteen. Tammaa pitää vielä vähän puunata ja treenailla, että ollaan mahdollisimman hyvässä esiintymiskunnossa sitten 15. päivä, mutta tällä hetkellä kaikki tuntuu olevan ihan hyvällä mallilla. Ainakin suunnitteluasteella, sillä esimerkiksi Fuinin varusteet ansaitsisivat vielä pari reilua pesua ennen kuin niitä kehtaa näyttää tuomareille maastoilujen jäljiltä. Eiköhän Fuinin aktiiviset hoitajat sen pyydettäessä muista tehdä.

Blackwoods Fuin is a SIM-game horse!
Yhteydenotto / contact: E-mail
Photos © Andrea Lindenberg (cc-by-nc-nd 2.0)


Blackwoods on virtuaalitalli, kaikki sivustolla oleva on allekirjoittaneen mielikuvituksen tuotetta! Blackwoods ei näy hakukoneissa. Otathan yhteyttä sähköpostitse, jos kysyttävää ilmenee?

Blackwoods is a SIM-game stable (virtual stable), everything at this site is the result of my imagination, and nothing happens for real. This site will not show in search. Contact me by e-mail if you have any questions.

Otsikkokuvan grafiikka © Vector Backgrounds & PinkOnHeads
Sivun koristekuvan © Kent Pledger (CC by 2.0)